Výstavba vodní nádrže nebo ošetření stromů. Jihomoravský kraj dá na boj se suchem 13 milionů

Studio ČT24 - Boj proti suchu (zdroj: ČT24)

Radní Jihomoravského kraje schválili vybrané projekty z prvního kola výzvy dotačního programu Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň. Celková výše navrhované podpory 120 žadatelům přesahuje 13 milionů korun. Peníze by měly jít například na výstavbu vodní nádrže u Moravského Krumlova nebo ošetření vzrostlých stromů v Únanově.

Výstavbu vodní nádrže v Lesonicích u Moravského Krumlova chtějí jihomoravští radní podpořit částkou 400 tisíc korun. Rezervoár vznikne hned u menšího rybníku. „Letos dokonce máme vody tolik, že nám ze starého rybníčku přetéká, záměrem výstavby nové nádrže je tuto vodu zadržet v místě tak, aby nám sloužila po celý rok,“ řekl starosta Lesonic Pavel Herman, SNK –⁠ Za rozvoj venkova. Celá stavba bude stát 5 milionů korun.

Rybník v Ruprechtově se zanáší a hráz prosakuje. Starostka Světlana Švarcová (ČSSD) to chce změnit už deset let. Řešení je rybník vypustit, odbahnit, upravit břehy a hráz opravit. K tomu je potřeba nejdřív zaktualizovat projektovou dokumentaci, na ni kraj přispěje statisícovou dotací. Z vlastního by to obec zaplatit nezvládla. „Původní projektová dokumentace je zastaralá, musí se udělat rozbor sedimentů, průtoky povrchových vod,“ popsala starostka. Padesáti tisíci korunami chtějí radní přispět také na ošetření vzrostlých stromů v Únanově a další projekty.

Obce mají boj se suchem řešit koncepčně

Nově je v dotačním programu, na který kraj vyčlenil celkem 20 milionů korun, zahrnuta podpora koncepčním aktivitám. „Chceme tak podpořit například 60 000 korunami koncepční záměr obnovy krajiny a celoplošné zádrže vody v Blažovicích nebo stejnou částkou koncepční dokument pro krajinu, zadržení vody a boj se suchem v Lulči. Jde nám o to, aby se jihomoravské obce a města pustily do komplexnějšího uvažování a věnovaly se boji proti suchu s delším časovým výhledem,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).

O definitivním schválení podpory vybraným projektům rozhodnou jihomoravští zastupitelé na svém dubnovém zasedání.