Projekt Housing First pomáhá rodinám v nouzi po celé republice. Před pěti lety začal v Brně

Studio ČT24: Rozšiřování projektu Housing First (zdroj: ČT24)

Na konci roku 2020 mělo díky projektu Housing First stabilní domov 375 rodin v Česku. Jsou mezi nimi rodiny, které dřív bydlely na ubytovnách, matky samoživitelky s dětmi i senioři. S pilotní verzí projektu začalo předchozí vedení města Brna, později ho podpořilo i ministerstvo práce a sociálních věcí a také neziskové organizace, jako je třeba Člověk v tísni nebo Armáda spásy.

Manželé Humelovi bydleli během svého života na mnoha místech, na ubytovnách, u příbuzných, ale i ve stanu nebo pod mostem. Stabilní a slušné bydlení bylo pro ně dřív nereálné sehnat. Od září mají městský byt v Otrokovicích. „Rozbrečela jsem se jako malé dítě, nedokázala jsem tomu uvěřit,“ vzpomíná Markéta Humelová.

Manželé si nájem platí sami a pracují na tom, co dlouho oba zanedbávali. „Celý život mi to změnilo, dala jsem se do kupy, mám o deset kilo víc, usínám a probouzím se v klidu, začala jsem se smát,“ popisuje paní Humelová.

V Otrokovicích se do projektu Housing First minulý rok zapojilo patnáct rodin. Čtrnáct z nich si bydlení udrželo. „Tito lidé dostanou byt, kterého si váží, mají domov. Ukotví je to a jsou schopni se sebou něco začít dělat, pracovat na sobě a změnit svůj postoj v životě,“ vysvětluje starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO).

Housing First v roce 2020
Zdroj: ČT24

Do projektu se zapojila řada institucí

V České republice se do projektu zapojila řada institucí, aktuálně fungují v osmnácti městech a nabízí téměř čtyři stovky bytů. Do budoucna plánují nabídku rozšiřovat. „Chceme do projektu zapojovat celou řadu dalších institucí, jako je OSPOD nebo úřady práce. Aby se jim podařilo zachytit co nejvíc lidí, pro které by to bylo vhodné, a právě z nich vybrat ty nejohroženější,“ řekl poradce při zavádění projektu z Platformy pro sociální bydlení Adam Fialík.

Nájemní podmínky mají tito lidé stejné jako ostatní. Co je ale navíc, je intenzivní sociální služba a poradenství. To jim pomáhá v nové situaci a se začleněním do běžného života. Pro lidi, kteří díky Housing First získali bydlení a podporu sociálních pracovníků, je to často impuls k životním změnám –⁠ udržet si bydlení je pro ně velkou motivací k řešení svých problémů, často se jim podaří najít si práci nebo získat zpět děti z ústavní péče.