Pokuta za propagaci hejtmana před volbami platí, Olomoucký kraj s námitkami neuspěl

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí potvrdil pokutu třicet tisíc korun pro Olomoucký kraj. Kontrola ji udělila za nedovolenou předvolební propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) v krajském měsíčníku. České televizi informaci sdělila mluvčí úřadu Luisa Divišová. Kraj již pokutu uhradil. Sankci od úřadu dostal i bývalý hejtman.

„Ve věci Olomouckého kraje bylo vydáno rozhodnutí, na základě kterého byla potvrzena původní pokuta 30 tisíc korun. Proti rozhodnutí může kraj podat do dvou měsíců správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Pan Okleštěk proti příkazu odpor nepodal a pokutu 18 tisíc korun uhradil,“ uvedla Divišová.

„Kraji byla rozhodnutím úřadu uložena pokuta 30 tisíc korun a úhrada nákladů řízení 1 000 korun. Krajský úřad ve stanovené lhůtě pokutu zaplatil. Žaloba zatím nebyla podána.“ řekla ČT mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Obě pokuty úřad uložil loni na podzim po krajských volbách. „Olomoucký kraj se dopustil přestupku tím, že umožnil využití komunikačního média kraje, měsíčníku Olomouckého kraje Krajánek, k volební kampani,“ vysvětlil tehdy úřad své rozhodnutí. Konkrétně šlo o úvodní slovo tehdejšího hejtmana a také půlstránkový rozhovor s ním. V obou textech Okleštěk zmiňuje úspěchy krajského vedení v uplynulých čtyřech letech.

Další výtka se týká toho, že krajský web krajpomaha.cz byl podle dozorujícího úřadu využit k Oklešťkově kampani. Na webu jsou publikovány informace o pandemii koronaviru v kraji a byl na něm umístěn také odkaz na jeho facebookový profil.

Pokutu uhradil

Bývalý hejtman dostal pokutu 18 tisíc korun pouze za úvodní slovo ve zmíněném měsíčníku. S rozhodnutím úřadu nesouhlasil, přesto pokutu uhradil.

„Tři a půl roku jsem psal úvodník do magazínu Krajánek, stejně tak jako loni v září před volbami, a najednou to vadí. Přitom to byl standardní text. Nebylo v něm nic závadného, žádné nabádání, koho volit. To pak pojďme pokutovat všechny hejtmany a starosty, když před volbami napíšou obvyklý úvodník do obecních zpravodajů,“ uvedl Okleštěk v lednu pro MF DNES.

Na svém facebookovém profilu, který byl součástí webu o pandemii v kraji, z pozice předsedy krizového štábu zveřejňoval i důležité informace o aktuální situaci s šířením nákazy. „Už v létě, tedy daleko před volbami, jsme tento můj profil nahradili informacemi z facebookového profilu pana Romana Prymuly,“ dodal.