Starosta Vítkovic nechce v obvodu kontaktní centrum pro drogově závislé. Sepsal petici

Starosta Ostravy-Vítkovic zorganizoval petiční akci za přemístění kontaktního centra neziskové organizace, které pomáhá drogově závislým. Podle starosty jsou kvůli Renarkonu problémy, na které si stěžují místní obyvatelé. Ředitel organizace tvrdí, že problémy s centrem nesouvisí a že v místě byly vždycky.

Renarkon ve Vítkovicích působí už deset let. Drogově závislým mění jehly a poskytuje jim potřebné informace. Podle starosty by měla organizace své centrum přesunout jinam. „Krádeže, ničení cizího majetku, nepořádek, rušení nočního klidu. Kdyby se centrum přesunulo, tak to určitě občanům uleví a oddychnou si, protože bezpečnost v této lokalitě není dobrá,“ tvrdí starosta městského obvodu Ostrava-Vítkovice.

Na tyto potíže upozorňují starostu údajně sami občané. Podle ředitele Renarkonu Martina Chovance ale byly problémy v oblasti vždycky. Nedělají je totiž podle něj klienti centra, ale místní obyvatelé. „Pokud bude Renarkon tady nebo někde jinde, tak ten problém bude i nadále přetrvávat,“ řekl Chovanec.

Policie řeší v oblasti přestupky

Ani městská policie v okolí kontaktního centra nezaznamenává výrazný nárůst protiprávního jednání nebo narušení veřejného pořádku. „Městská policie se  oblasti věnuje dlouhodobě. Intenzivně se jí zabývá i okrskář, který má danou lokalitu na starosti,“ řekl tiskový mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

Státní policie v oblasti řeší většinou drobné přestupky. „V loňském roce policisté místně příslušného oddělení evidovali zvýšený počet oznámení týkající se občanského soužití v přestupkové rovině. Policisté také zaznamenávají v této lokalitě zvýšený pohyb osob,“ popsala tisková mluvčí Městského ředitelství policie Ostrava Eva Michalíková.

Za rok 2020 zajistili městští strážníci v Ostravě téměř 3700 injekčních stříkaček a jehel. Z toho jich 276 odstranili ve Vítkovicích. V okolí centra Renarkon jich bylo jen 21. Pracovníci kontaktního centra Renarkon vymění osm až devět tisíc jehel měsíčně. Ty by se jinak podle ředitele Renarkonu dostaly zpět, použité, do oběhu mezi drogově závislé nebo by se válely na ulicích.

Centrum se zatím nemá kam přesunout

Nynější petice ředitele Renarkonu překvapila. Se starostou se totiž sešel už na podzim. Je ochotný kontakní místo z Vítkovic přestěhovat, v současnosti ale nemá kam. S dotazem se obrátil i starosty ostatních městských obvodů v Ostravě. „Rozeslali jsme dopisy. Pan starosta to ví a s uplynutím nějakého času jsem se dozvěděl, že je tady soukromá petice pana starosty,“ podivil se Chovanec.

Petici mohou lidé podepisovat na třech místech až do konce ledna. Zatím ji podepsaly zhruba tři stovky občanů. Příští týden se sejde ředitel Renarkonu také s městskou koordinátorkou pro drogovou problematiku. Spolu budou hledat možnosti, jak službu kontaktního centra zachovat ať už ve Vítkovicích, nebo na jiném místě.