Olomouc testuje nový varovný informační systém. Nahradí staré sirény a obecní rozhlas

Varovný a informační systém v Olomouci (zdroj: ČT24)

V Olomouci zahájili testovací provoz nového varovného a informačního systému. Město ho postupně instaluje od poloviny roku 2019, zatím čítá bezmála patnáct set akustických jednotek. Dokončení bezdrátového systému je naplánováno na letošní podzim. Nový systém umožní flexibilnější a srozumitelnější informování obyvatelstva.

Varovný a informační systém, který zahájil testovací provoz v Olomouci, je podle zástupců radnice nejmodernějším zařízením v Česku. Má upozornit na povodně nebo chemickou havárii, oznamovat může ale i příjezd pojízdné prodejny.

Olomoucká radnice se pro modernizaci rozhodla kvůli tomu, že původní systém už zastaral a je náročný na údržbu. V Olomouci bylo čtyřicet starých elektronických sirén a v okrajových městských částech byly letité obecní rozhlasy.

Zlepší se srozumitelnost vysílaných zpráv

„Zavedením nového systému se výrazně zlepší srozumitelnost vysílaných zpráv oproti současnému stavu. Tento systém může zároveň plnit funkci městského rozhlasu pro město jako celek anebo samostatně pro jednotlivé městské části až po jednotlivé ulice,“ řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Testovací provoz nového varovného a informačního systému bude trvat do konce ledna. Do té doby budou vysílány pouze testovací zprávy. V částech města, kde je ještě instalován starý systém, budou vysílána klasická hlášení. Od února pak v městských částech vybavených novým systémem budou hlášení vysílána už pouze jeho prostřednictvím.

„Systém bude sloužit také k předání informací občanům od magistrátu, jednotlivých odborů magistrátu, městské policie, komisí městských částí, energetických společností, spolků a jiných organizací,“ řekl Major.

Varování před povodněmi a haváriemi

Bezdrátové hlásiče jsou napojené na pouliční lampy a mají v sobě baterii, takže v případě dlouhodobého výpadku mohou být v provozu bez problémů další tři dny. „Systém umožňuje díky své digitální technologii připojení dalších zařízení, například při měření ovzduší,“ vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Doplněn bude o nové vodočty, srážkoměry a další prvky, které pomohou při včasném varování obyvatelstva jak před povodňovými situacemi, tak i haváriemi a přírodními živly.

Hlášení a obsluhu systému obstarají zaměstnanci detašovaných pracovišť magistrátu a informačního centra města. V případě mimořádné události budou tímto systémem informovat obyvatelstvo pracovníci odboru ochrany.

Vybudování systému vyjde na 67 milionů korun, z toho 70 procent pokryje dotace. Radnice ze svého rozpočtu zaplatí 20 milionů korun.