Šlechtova restaurace otevře až na jaře a jen částečně. Oprava se prodražila

Kdo přijde na podzim nebo v zimě do pražské Stromovky, bude si muset nechat zajít chuť na návštěvu rekonstruované Šlechtovy restaurace. Magistrát ji otevře až v příštím roce, řekla České televizi asistentka radní pro kulturu Kamila Matějková (Praha sobě). Restaurace se bude otevírat postupně, do první části by se hosté mohli podívat na jaře.

Původně se hosté měli dočkat částečného otevření Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce letos v létě. Kvůli nedostatku peněz v rozpočtu ale znovuotevření stavby – původně barokního letohrádku – odložilo město na příští rok. Rekonstrukce se totiž prodražila oproti plánu o 50 milionů korun.

„Zprovoznění celého objektu s vnitřní a venkovní restaurací a také s cukrárnou v patře s terasou předpokládáme v roce 2021,“ uvedla Kamila Matějková, asistentka radní Prahy pro kulturu Hany Třeštíkové. „Šlechtovku budeme pokud možno zpřístupňovat průběžně. Doufáme, že si lidé budou moci na jaře koupit aspoň limonádu,“ doplnila Matějková.

Šlechtovka zavřela v šedesátých letech, poničily ji požáry

Budova nynější Šlechtovy restaurace původně sloužila císařskému dvoru. Jako barokní letohrádek ji postavil pro císaře Leopolda I. Jan Jakub Antonín Canevalle. V roce 1804 ji otevřel hrabě Karel Chotek veřejnosti, zřídil v ní nejprve kavárnu a poté restauraci.

Svůj název získala v roce 1882, kdy si ji pronajal živnostník Václav Šlechta, jeho rodina budovu spravovala až do konce druhé světové války.

V době znárodňování o majetek přišla a restaurace přešla pod státem řízený podnik. Šlechta s tím nesouhlasil a rozčílilo ho to natolik, že dostal infarkt a následně zemřel. Dvě dekády pod státní správou objekt zdevastovaly. Slavná restaurace, do které se sjížděli lidé z celé Prahy, se musela na konci šedesátých let uzavřít.

V letech 1978 a 1980 ji postihly dva požáry a v roce 2002 letohrádek zaplavila voda z rozvodněné Vltavy. V letech 2010 a 2011 se navíc v jeho blízkosti objevily sesuvy půdy, zaviněné výstavbou tunelu Blanka a prasklým vodovodem.

O rekonstrukci objektu uvažovala už v devadesátých letech městská část Praha 7, nenašla ale investora. Naděje na uskutečnění oprav přišla před rokem 2010 za primátora Pavla Béma (ODS), za kterého vznikl projekt přestavby za čtvrt miliardy korun. V plánu tehdy byla kompletní renovace Šlechtovky, která měla přinést rovnou tři restaurace. Z návrhu nakonec sešlo.

Přestavbu zahájil pražský magistrát až v roce 2017, náklady se podle posledních informací vyšplhají na 290 milionů korun.