Rok od výjimečného porodu v Brně. Pokroky malé Elišky dělají radost rodině i lékařům

Události v regionech: Rok od výjimečného porodu v Brně (zdroj: ČT24)

Lékařům a zdravotním sestrám ve Fakultní nemocnici Brno se před rokem podařil malý medicínský zázrak. Téměř sedmnáct týdnů udržovali vitální funkce těhotné ženy, která byla ve stavu mozkové smrti. U podobné diagnózy je to podle dostupných informací vůbec nejdéle. Na svět se jim tak podařilo přivést zdravé děvčátko, které dostalo jméno Eliška.

Eliška se narodila čtyři měsíce poté, co u její matky lékaři konstatovali mozkovou smrt. Skončila se sourozencem v péči samotného otce Vojtěcha.

„S Eliškou mi pomáhala moje sestra, která ji ze začátku kojila. Samozřejmě chvíli trvalo, než jsme se nějak sehráli, než syn přijal situaci, než všichni k sobě našli vztah. Díky této situaci jsem si vyzkoušel novou roli v rodině, a opravdu obdivuji roli ženy, matky,“ napsal České televizi.

S něčím podobným se lékaři v Brně ještě nesetkali

O matku a její nenarozené dítě čtyři měsíce pečovali zdravotníci z oddělení ORIM. Tam jsou většinou umisťováni pacienti po těžkých nehodách a lékaři mají často za úkol starat se o lidi na hraně života a smrti. „Běžná péče o dárce orgánů trvá dva až tři dny, tady to bylo násobně déle, sto sedmnáct dnů. My jsme se s něčím podobným za několik desítek let práce na této klinice nesetkali,“ řekl přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) FN Brno Roman Gál.

„Vytvořila se tam jistá emocionální vazba mezi personálem, pacientkou a dítětem, i z tohoto hlediska to bylo hodně náročné,“ dodal Branislav Moravčík ve funkci vrchní sestry. Náročný byl i samotný porod císařským řezem ve čtyřiatřicátém týdnu těhotenství. To už Elišce fungovaly samostatně plíce, což bylo pro porodníky klíčové. „Nejdůležitější na takové péči je propojení jednotlivých odborností, stmelení týmu a intenzivní spolupráce,“ vysvětlil vedoucí Perinatologického úseku Gynekologicko-porodnické kliniky Petr Janků.

Eliška prospívá dobře, úměrně věku

Eliška po porodu putovala na jednotku intermediární péče a po jedenácti dnech domů k otci. „Na kontroly samozřejmě chodíme. Jak standardní u dětské lékařky, tak i do FN Černopolní do poradny pro předčasně narozené. Tam nám paní doktorka vzhledem k situaci doporučila chodit ještě k dětské psycholožce a na rehabilitace. Ale jen aby se nic nezanedbalo a popřípadě podchytilo vše v začátku. Zatím vše vychází dobře a vše je úměrné k věku,“ popsal Eliščin otec.

Otci Elišky vyjádřili podporu i jeho kolegové policisté a uspořádali sbírku, která se setkala s oceněním a vděkem. S personálem ve FN Brno je rodina dál v kontaktu, aby měl možnost vědět o pokrocích miminka.