Vznik vodní nádrže zničí život v Moravském krasu, varují ochránci. Teď stavět nebudeme, říká povodí

Případná stavba vodní nádrže u Holštejna na Blanensku by podle zástupců CHKO Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem podle nich mohla zrušit. Ministerstvo zemědělství chce nově hájit jednatřicet území pro vodní nádrže, mezi nimi je také Holštejn. Na negativní dopady možné stavby upozornil i ministr životního prostředí.

Kdyby u Holštejna vyrostla vodní nádrž, stěna by stála asi pět set metrů od hranice CHKO Moravský kras a od obce Holštejn v údolí Bílé vody, hladina naplněné přehrady by sahala do kempu v Baldovci.

„Ochrana přírody několikrát předložila důvody, proč má být záměr této přehrady trvale z plánů vymazán. Jde o systém Amatérské jeskyně, o její hydrologii a o biotu (soubor všech prvků flóry i fauny v daném prostředí –⁠ pozn. red.), kterou by takto přehrada zničila,“ řekl Antonín Tůma ze Správy CHKO Moravský kras.

Možnou vodní nádrž by napouštěl potok Bílá voda a podle Antonína Tůmy je otázka, kolik desítek let by se přehrada v současném suchu plnila. „Při plnění přehrady a poté při manipulaci s její vodou bude člověkem ovlivňován stav vody v potoce pod přehradou a tím v jeskyních, a přírodní charakter vodního režimu jeskyní bude ten tam. A pak je tu hráz přehrady, která musí mít základy, a tudíž utěsní veškerý průtok vody v údolí Bílé vody, a to i ten, který je skrytý v údolních náplavách. Biota jeskyní na to jistě zareaguje,“ míní.

Jeskyně by mohly zůstat bez vody

I když je povrchový tok vyschlý, má Amatérská jeskyně určitý průtok podzemní Bílé vody. Jakmile se průtok v sedimentech odřízne, bělovodská větev jeskyně bude bez vody. „Mimochodem, do systému patří i Punkevní jeskyně s lodičkami. Když vznikne přehrada, zanikne plavba na Punkvě,“ doplnil Antonín Tůma.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přehrada byla v plánu už v 50. letech

O přehradě u Holštejna se v minulosti hovořilo, na možnost zatopení údolí už ale místní zapomněli. „I pro mě to je staronová informace, kterou jsem si osvěžil. S přehradou nad Holštejnem se počítalo snad někdy v padesátých letech. Musím říct, že jsem překvapen, a nemile,“ řekl starosta obce Petr Mynařík.

To, že je lokalita na seznamu ministerstva zemědělství, ale podle mluvčího Povodí Moravy neznamená, že se začne stavět. „Znamená to, že bude hájena pro případ, že někdy v budoucnu se rozhodne, že by se v této lokalitě projevila nějaká potřeba mít volný zdroj,“ vysvětlil mluvčí povodí Petr Chmelař.

Ministr Brabec chce hledat náhradní řešení

Ministerstvo zemědělství o záměru jedná s resortem životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že je jasné, že jeho úřad většinu míst pro zamýšlené nádrže podpoří. O některých ale budou podle něj jednání delší, resort bude chtít také některé změny nebo náhrady lokalit. Brabec zmínil přímo lokalitu Holštejn.

„Vybudování přehradní nádrže v této oblasti by nenávratně zničilo unikátní jeskyně v Moravském krasu, a to asi každý pochopí, že bychom v takovém případě měli hledat náhradní řešení a možnosti,“ řekl Brabec.

Na seznamu se kromě Holštejna nově objevily jihomoravské lokality Javorník, Kačenka a Vosovec. Ve Zlínském kraji potom Suchá Loz, Balzice a Záhorovice. Nejblíž stavbě je přehrada Vlachovice na Zlínsku. I tam se ale počítá s napouštěním až na rok 2029.