Zlínská Zoo se pochlubila mládětem lenochoda. Je mu měsíc a má se k světu

Zlínská zoologická zahrada představila mládě lenochoda dvouprstého. Na svět přišlo v polovině února, zdárně prospívá a podle všech pozorování je ve skvělé kondici. Matkou mláděte je sedmiletá samice jménem Zlínská, která se v zoo narodila a pro kterou to je první potomek.

Mládě lenochoda na břiše matky
Zdroj: ČTK/PR/Zoo Zlín

Zoologická zahrada ve Zlíně chová lenochody dvouprsté přes dvacet let, úspěšně zatím odchovala čtyři mláďata. Nejpomalejší savci planety obývají tropickou halu Yucatan. Chovnou skupinu nyní tvoří samec a tři samice. „K dispozici zde mají celý rozsáhlý prostor, svědčí jim také zdejší teplota a vlhkost,“ řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

V polovině února ke skupince přibylo mládě, které se narodilo sedmileté samici. „Prozatím nevíme, jestli je mládě samec, nebo samička,“ řekla Bujáčková.

Lenochodi žijí samotářským způsobem života, obě pohlaví se potkávají jen během krátkého období námluv a páření. Samice po šestiměsíční březosti porodí jedno mládě, které se ihned přesune na její hruď k prsním bradavkám. Samice ho kojí zhruba dva měsíce, poté mládě postupně přechází na rostlinnou potravu. Pohlavně dospívá kolem třetího roku.

Hlavou dolů dělají všechno

Domovinou lenochodů dvouprstých jsou pralesy Jižní Ameriky. Převážnou většinu života stráví na stromech, kde se zavěšeni hlavou dolů živí, spí, páří i vychovávají mláďata. Na větvích se drží pomocí silných končetin a dlouhých, obloukovitě zahnutých drápů. Pohybují se velmi pomalu, na zem sestupují jen při přesunu na jiný strom nebo k vykonání potřeby. Lenochodi patří mezi poměrně dlouhověká zvířata, v lidské péči se dožívají kolem pětadvaceti let.

Plátky růží jako pochoutka

Na jídelníčku lenochodů ve volné přírodě dominují listí a pupeny. Rostlinná strava není příliš výživná, lenochodi se proto velmi málo pohybují a prospí až patnáct hodin denně. Šetří tak energii.

„Ve zlínské zoo dostávají zeleninovou směs, ve které najdeme například osení, natě různých druhů zeleniny, rukolu, čínské zelí, pórek, mrkev nebo cuketu. Během letních měsíců si lenochodi pochutnají i na okvětních plátcích růží. Chovatelé je krmí jednou za den, každý lenochod spořádá denně kolem 500 gramů potravy,“ řekla mluvčí zoo.

Lenochody dvouprsté chová v Evropě 107 institucí, za posledních dvanáct měsíců se podařilo odchovat pouze 29 mláďat.

Kvůli riziku šíření nákazy novým typem koronaviru je zlínská zoo od 16. března až do odvolání uzavřena. V kontaktu s ní ale návštěvníci mohou zůstat například na sociálních sítích, kde najdou nové fotografie a videa.