Začala oprava vytížené křižovatky v Budějovicích. Objízdná trasa není, souběžnou silnici zavřeli již dříve

Na hlavním průtahu Českými Budějovicemi začala oprava vytížené křižovatky ulice Na Dlouhé louce a Husovy třídy. Prochází tudy hlavní silniční spojnice Prahy a Rakouska. Situace je o to horší, že stále pokračuje úplná uzavírka alternativní trasy kolem nádraží. Uzavření jednoho pruhu v každém směru neovlivní pracovní týden, na křižovatce se však bude pracovat tři víkendy po sobě.

Za tři roky by již neměla cesta z Prahy či Písku do Lince, Salcburku nebo i Českého Krumlova zavést řidiče do Českých Budějovic, ale zatím není dálniční obchvat města hotový a v ulicích, kterými se obvykle jezdí, jsou hned dvě velká omezení. Mánesova ulice prochází dlouhodobou rekonstrukcí a je zcela uzavřena, takže nelze projet po trase, která vede Nádražní a Mánesovou, a v noci na sobotu začala také oprava křižovatky před budějovickým výstavištěm, kudy prochází druhá možná trasa.

Podle redaktora ČT Martina Donáta byla doprava po deváté hodině dopoledne plynulá, ale zřejmě to nevydrží vzhledem k tomu, že křižovatkou projíždí podle oficiálních čísel Ředitelství silnic a dálnic o víkendech asi 35 tisíc vozidel – to však nepočítá s uzavírkou trasy kolem nádraží. „Dá se předpokládat, že se budou tvořit kolony hlavně v neděli, až se budou řidiči vracet domů,“ poznamenal Donát.

Ulice Na Dlouhé louce je u křižovatky s Husovou třídou zúžená ze čtyř pruhů do dvou, tedy do jednoho v každém směru. Zároveň nelze odbočit z ulice Na Dlouhé louce na Husovy a dostat se tak do centra Českých Budějovic. Je třeba dojet až na sever města a do centra se vrátit po Pražské třídě. Není také možné projet po Husově třídě přímo, takže i ten, kdo jede do centra ze sídlišť v západní části města, musí uzavírku objet severně a přijet po Pražské třídě.

Práce budou podle náměstka primátora pro dopravu Viktora Lavičky (ANO) probíhat pouze o víkendech. Uvedl, že potrvají do nedělní noci, aby pondělní průjezdy všech vozů byly zachovány. Od noci na sobotu do nedělní noci budou dělníci pracovat i další dva víkendy. Postupně vyfrézují vozovku do hloubky 70 centimetrů a také upraví značení tak, aby vznikl druhý odbočovací pruh ve směru od Českého Krumlova na Čtyři Dvory (tj. doleva), čím se kapacita křižovatky zvýší.

Částečná uzavírka křižovatky před výstavištěm má vliv i na provoz městské hromadné dopravy. Autobusová linka číslo 1, trolejbusy číslo 3 a také noční linka 53 jsou odkloněny přes sídliště Vltava na Strakonickou a Pražskou třídu. Neobsluhují proto zastávky U Zelené ratoleti, Výstaviště a linka 1 ani zastávku U Parku. Náhradou zastavují pouze na Mariánském náměstí. „Na ostatních zastávkách na objízdné trase nebudou linky 1, 3 a 53 z důvodu minimalizace časového zdržení zastavovat,“ oznámil městský dopravní podnik.