Frýdecko-místecké části Skalice hrozí, že zůstane bez kanalizace. Někteří obyvatelé ji totiž odmítají

Někteří obyvatelé místní části Frýdku-Místku Skalice odmítají stavbu kanalizace, na kterou má město přislíbenou dotaci 143 milionů korun. Na to, aby mohla být kanalizace v obci vybudována, potřebuje město podpis osmdesáti procent občanů, ve Skalici je však zatím uzavřeno jenom 55 procent smluv. Kanalizaci odmítají někteří starší občané a obyvatelé nových domů, které mají vlastní čističku.

Nesouhlas obyvatel Skalice s výstavbou kanalizace je pro Frýdek-Místek velký problém, ohrožena je totiž i samotná dotace, která činí zhruba polovinu všech nákladů na realizaci. Situaci tak musí město řešit a s některými obyvateli bude ještě jednat. 

„Bohužel, je to smutné. Znovu půjdeme apelovat, znovu edukovat lidi, aby to podepsali, aby tuto hodnotu zvážili. Protože se může stát, že v budoucnu zakročí i životní prostředí,“ uvedla předsedkyně osadního výboru Skalice Monika Křbiková.

„Je tady plno novostaveb a každá má svou čističku. Proto nechtějí investovat do nové kanalizace. A je tady i hodně seniorů a ti už nechtějí investovat do ničeho,“ řekla Křbiková.

Byl bych velmi nerad, kdybychom nakonec museli dotaci vracet.
Michal Pobucký
primátor Frýdku-Místku

Odpůrci jsou i v ostatních částech, je jich však málo

S kanalizací v obci musí souhlasit drtivá většina obyvatel, stalo se tak například v Chlebovicích, Zelinkovicích a Lysůvkách. „Máme 45 podpisů z 55 rodinných domků, což je 82 procent a musí jich být minimálně osmdesát, takže máme splněno,“ hlásí předsedkyně osadního výboru Zelinkovice-Lysůvky Alice Ondračková.

Vedení města zůstává optimistické a tvrdí, že pokud se lidi ve Skalici podaří přemluvit, mohlo by se začít stavět do konce roku. Podle primátora už v současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Kdo a za kolik peněz nakonec kanalizaci ve Frýdku-Místku vybuduje, by mělo být jasné v září.