Nové Mlýny jako úzké hrdlo. Omezená rychlost zkomplikuje cestu na jih i na Velkou cenu

UDÁLOSTI: Horký víkend pro most přes Nové Mlýny (zdroj: ČT24)

Provizorní most přes novomlýnskou nádrž – a s ním i výraznou část jižní Moravy – čeká jeden z nejnáročnějších letních víkendů. Po silnici I/52 totiž míří do Brna tisíce návštěvníků Velké ceny, ve směru do Rakouska a dál do Středomoří naopak letní rekreanti. V rekonstruovaném úseku ale mohou projíždět maximálně dvacetikilometrovou rychlostí, a hrozí proto kolony.

Provizorní vojenský most, který silničáři nasunuli na původní most v havarijním stavu, je na místě od loňského listopadu a pravidelně je na něm potřeba provádět opravy i kvůli tomu, že řidiči nedodržují stanovenou rychlost – ta je jen dvacetikilometrová a od začátku srpna na ni striktně dohlíží pohořelický úřad, aby se most nepoškozoval ještě víc.

„Jsme připraveni i na eventuální posílení v řadách našich pracovníků. Pokuty se budou pohybovat v řádu stokorun, spíš k tisícikoruně,“ avizuje starosta Pohořelic Miroslav Novák. Přísný dohled na dodržování povolené rychlosti je motivovaný starostí o přemostění, současně pak přichází v době, kdy se stanovená „dvacítka“ může ukázat jako nedostatečná; most na tahu, který spojuje Brno s Rakouskem, totiž čeká hektický víkend.

Provizorium potrvá do března

Vedle odjezdů Čechů do Alp a k jižním mořím se po silnici I/52 budou přepravovat návštěvníci rakouského svazu veteránů, ve směru na Brno pak pojedou diváci Velké ceny, kterou o víkendu hostí brněnský okruh.

„Nejvytíženější časy předpokládáme v ranních nebo brzkých dopoledních hodinách, mezi osmou a desátou, nebo později odpoledne od čtvrté, kolem šesté hodiny dál,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Provizorní most by měl být na svém místě až do jara příštího roku. „Kdyby nevydržel, musela by auta přes most jezdit zase kyvadlově. Zahájili jsme výběrové řízení s cenou 221 milionů korun a čekáme na přihlášky firem. Kvůli výjimkám ze životního prostředí chceme začít příští rok v březnu či v dubnu a do konce roku 2020 mít most hotový,“ informoval v týdnu ředitel brněnské pobočky ŘSD David Fiala.