Kouř unikající z ostravské huti monitoruje kamera. Radnice chce mít důkaz o znečišťování ovzduší

Huť Liberty Ostrava je pod dohledem kamery, kterou na střechu jednoho z rodinných domů nainstaloval městský obvod Radvanice a Bartovice. Na základě pořízených snímků chce dokázat, že výroba v závodu není bezproblémová a že během ní dochází ke znečišťování ovzduší. Od konce července by měly kamery začít monitorovat i provoz Koksovny v Ostravě-Přívoze, kde toto opatření nařídil kraj.

Podle starosty městského obvodu Radvanice a Bartovice Aleše Boháče (SNK RaB) vychází často z ostravské huti žlutý nebo oranžový kouř. Na celou huť Liberty Ostrava teď dohlíží kamera, která pořizuje fotografii každé tři minuty.  

„Zachytáváme v podstatě kamerou to, co vidí lidské oko a co tam uniká mimo komíny,“ řekl starosta. Podle něj kouř neuniká přímo z kominů, ale možná z prostor ocelárny. Video, které vznikne z fotografií, by mělo ukázat, jak často k úniku kouře dochází. Záběry chce radnice předat i České inspekci životního prostředí (ČIŽP), Zdravotnímu ústavu i Moravskoslezskému kraji. 

„My chceme vědět, kdy se to stává, jaký to má dopad na životní prostředí a myslím si, že pokud zjistí, že se to opakuje, tak by se mělo dojít k tomu, jak znečišťování zabránit,“ doplnil starosta. 

Liberty Ostrava se v tuto chvíli k postupu městského obvodu vyjadřovat nechce. „Huť je pod neustálou kontrolou institucí, jako jsou ČIŽP a krajský úřad a splňuje všechny emisní limity. Veškeré dominantní zdroje emisí jsou vybaveny nepřetržitým monitoringem a všechny údaje se automaticky zaznamenávají a sledují,“ uvedlo nedávno vedení společnosti v MF Dnes. 

Pod dohledem bude i koksovna

Na konci července by měly začít kamery monitorovat i nedalekou koksovnu OKK v Ostravě-Přívoze. Toto opatření nařídil Moravskoslezský kraj po kontrole, kterou podnítila videa místních obyvatel, na kterých je vidět hustý barevný dým, který stoupá z provozu. 

„Společnost OKK Koksovny má povinnost instalovat kamery, které by měly tyto případné nestandardní jevy zaznamenávat,“ řeklá náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO). Mluvčí koksovny Jindřich Vaněk řekl, že s umístěním kamer společnost souhlasila z důvodu detailnější kontroly denního dodržování stanovených postupů. „Přezkumem integrovaného povolení ale nebylo prokázáno porušení podmínek ani zákonných povinností,“ řekl. 

Video nestačí

Videa jsou pro ČIŽP důležitou pomůckou, která inspektorům pomáhá při dalším šetření. Jenže problém je v tom, že jenom na základě takto pořízených záznamů provozovnám pokutu uložit nelze. Videa totiž podle odborníků nemusí odrážet realitu. 

„Například chladicí věže. Pára, která uniká z těch chladicích věží, se může proti zapadajícímu slunci jevit jako těžký, hustý dým, což ale v podstatě není vůbec pravda,“ upozornil vedoucí oddělení ochrany ovzduší ČIŽP Ostrava Radomír Štěrba. 

O tom, zda nějaké šetření podnítí i záběry z Radvanic a Bartovic, bude jasno během několika měsíců, kdy bude radnice shromažďovat fotografie z kamer.