Mezi Hodonínem a Holíčem začal jezdit kvůli rekonstrukci mostu po patnácti letech osobní vlak

Hned na dvou místech se kvůli opravám zavřely silnice v Hodoníně a jeho okolí. Řidiči neprojedou takzvaným malým obchvatem města ani hlavním tahem do slovenského Holíče. Uzavírky vrátily po patnácti letech na koleje osobní vlak, spojení po železnici je teď mezi oběma městy nejrychlejší.

Kvůli opravě mostu přes říčku Výtržinu není možné jet z Hodonína do Holíče přímo, ale poměrně dlouhou objížďkou. „Když budu jezdit na noční, to bude hrozné. Objížďka vychází na čtyřiadvacet kilometrů,“ postěžoval si Radomír Macalík, který dojíždí za prací z Holíče do Hodonína.

Most se bude opravovat až do konce října. „Bude vybouraná a nově postavená nosná konstrukce mostu z lehčeného monolitického železobetonu. Nové římsy, zábradlí, odvodňovače,“ popsala mluvčí Slovenské správy cest Lucia Karelová.

Kvůli uzavírce mostu nastala poměrně neobvyklá situace i ve veřejné dopravě. Místo autobusu jezdí mezi Hodonínem a Holíčem vlak po trati, na níž pravidelná osobní doprava skončila před patnácti lety. „Je pravda, že pravidelná osobní doprava na této trati byla ukončena asi v roce 2004, nicméně pro nás jako dopravce to není žádná velká mimořádnost,“ řekl obchodní ředitel Českých drah Jiří Sysel.

Objízdná trasa Hodonín–Holíč
Zdroj: ČT24

Kvůli uzavřené části obchvatu se v Hodoníně tvořily kolony

Uzavřených je také sedm set metrů na malém obchvatu Hodonína. Silničáři tady kvůli vyjetým kolejím a trhlinám úplně vymění povrch silnice.

„V Hodoníně se kvůli tomu hlavně v ranní špičce tvořily kolony v ulicích Brněnská a Bří Čapků,“ řekl mluvčí místní policie Petr Zámečník. Očekává však, že v dalších dnech se řidiči naučí využívat i další objízdné trasy a provoz bude plynulejší. Obchvat města se opravuje po etapách už od loňska, na podzim bude kompletně hotový. 

S částečnou uzavírkou musí až do prosince počítat také řidiči v Branišovicích na Brněnsku. Na silnici I/53 tam dělníci opravují mosty. Provoz je vedený kyvadlově jedním jízdním pruhem a řídí ho semafory. Další omezení je na silnici I/19 u Rozseče nad Kunštátem. Ve dvou etapách dělníci opraví zhruba dvouapůlkilometrový úsek už od odbočky k obci Tasovice. Práce by měly skončit 1. září.