Začala výluka metra mezi Pražského povstání a Kačerovem. Bude o den kratší

Část Prahy je bez metra. V sobotu ráno začala výluka trasy C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov, která potrvá týden až do 6. července. Cestující musí přestupovat do náhradních autobusů, přestup z nich do metra přitom komplikuje fakt, že Pražského povstání i Kačerov jsou jedny z posledních stanic, které nejsou bezbariérově přístupné.

Prázdniny v Praze takřka již tradičně začínají výlukou v podzemní dráze, liší se však její délka. Tentokrát potrvá výluka úseku Pražského povstání – Kačerov týden. Začala v sobotu ráno a skončí další sobotu večer. Původně plánoval dopravní podnik výluku o den delší, ale plány změnil, protože v neděli proběhne v Praze koncert Eda Sheerana, kam se chystá 70 tisíc lidí. Podle dopravního ředitele dopravního podniku Ladislava Urbánka má zkrácení výluky zajistit, aby výluka negativně neovlivnila jejich přepravu.

Jako náhrada za nejezdící metro slouží především zvláštní autobusová linka XC, která jezdí z Pražského povstání na Kačerov a obsluhuje i obě nácestné stanice metra, tedy Pankrác a Budějovickou. „Jsou vytištěny letáky, které usnadní orientaci cestující veřejnosti a přesně popisují, kde se zastávka náhradní autobusové dopravy XC nachází. Na místě budou k dispozici i informátoři,“ ujistil Ladislav Urbánek.

  • Pražského povstání
  • nástupní: v zastávce linky 134 ve směru Podolská vodárna (nutno přejít ulici Děkanská vinice I)
  • výstupní: v zastávce linky 134 ve směru Dvorce (hned u výstupu z metra) 
  • Pankrác
  • směr Kačerov: v zastávce linky 134 ve směru Dvorce v ulici Na Pankráci (přímo u výstupu z metra před Arkádami)
  • směr P. povstání: v zastávce nočních autobusů v ulici Na Pankráci (až za křižovatkou s ulicí Hvězdova)
  • Budějovická
  • směr Kačerov: v dočasné zastávce v Budějovické ulici před křižovatkou s Pacovskou ulicí
  • směr P. povstání: v zastávce linky 134 ve směru Podolská vodárna v Budějovické ulici (až za křižovatkou s Vyskočilovou)
  • Kačerov
  • výstupní i nástupní: v autobusovém obratišti

Vyloučen je tentýž úsek trasy C jako letos o Velikonocích. Také důvod je tentýž – výměna dřevěných pražců, které jsou v pražském podzemí od samotného začátku provozu metra před 45 lety. Je potřeba vyměnit jich 8600, o Velikonocích ale došlo jen na pět stovek. Podobný počet vymění dělníci i nyní. Budou proto potřeba ještě další výluky, tu nejbližší plánuje dopravní podnik na říjen.

I když je stanice Budějovická kvůli výluce uzavřena, dopravní podnik ji v neděli krátce otevře. Promění se ale v kinosál. Bude se promítat film Lidé z metra. „Pražské metro letos slaví 45 let. Rozhodli jsme se proto výluky využít a přímo na nástupišti uspořádat ojedinělé promítání filmu. To proběhne ve stanici metra Budějovická a pojme až 150 diváků,“ avizoval vedoucí marketingu dopravního podniku Josef Voltr.

Souběžně s výlukou metra probíhá pouze jedna tramvajová výluka, která navíc nemá příliš velký rozsah. Od sobotního rána nejezdí tramvaje krátkým úsekem Plzeňské ulice mezi křižovatkou Anděl a křižovatkou s Radlickou ulicí. Vyloučený úsek objíždějí přes zastávku Na Knížecí a po trati v Radlické. Výluka potrvá do neděle 7. července, hned druhý den ale začnou tři jiné.