Obec chtěla na piráty silnic nasadit propadající silnici. Ani po roce nemá potřebná razítka

Při překročení povolené rychlosti se práh o pár centimetrů propadne (zdroj: ČT24)

Branišovice na Brněnsku trpí dlouhodobě následky silného automobilového provozu. Obec proto chtěla zavést revoluční novinku: pod rychle jedoucími auty by se propadla část vozovky a tím by je zpomalila. Toto opatření využívají ve Švédsku, branišovické radnici se však ani po roce nepodařilo získat souhlas úřadů.

V Branišovicích překročí podle policejních údajů každý rok rychlost skoro milion aut. Některá jezdí až sto třicet kilometrů za hodinu. Při vjezdu do obce je sice radar, ale jen informační. Pokuty tak nerozdává a podle vedení obce proto často řidiče zpomalit nedonutí.

„Vnímám to jako obrovský problém, protože auta tady jezdí hodně, hodně často hodně rychle… a ten barák nehorázně praská,“ stěžuje si obyvatelka Tereza Přepechalová.

Obec o zařízení, které vyjde na téměř tři miliony korun, usiluje přes rok. „Ten modul je zapracován do vozovky, pokud je rychlost převyšující 50 kilometrů v hodině, tak se sníží o dva tři centimetry,“ vysvětluje starosta Marek Sovka (TOP 09).

„Součástí systému je mikrovlnný radar, který snímá rychlost vozidla, ten vydá impuls, jestli se má práh snížit, nebo ne,“ uvedla už dříve ředitelka Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti a strategií Centra dopravního výzkumu Veronika Valentová. Například vozy hasičů projedou bez problémů. Zpomalovacímu prahu by se měli vyhnout třeba cyklisté.

Čeká se na stanovisko policie

Obec už má vysoutěženou firmu, podepsanou smlouvu a přislíbenou i 85% dotaci z evropských fondů. Stále ale chybí to hlavní: razítka.

„V současnosti je možné jako pohyblivý práh použít maximálně takzvanou pevnou překážku na pozemní komunikaci, a to na základě povolení silničního správního úřadu. Vydání tohoto povolení je podmíněno souhlasem policie,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Policie už žádost o souhlas obdržela a teď ji vyhodnocuje. Rozhodnutí by mělo padnout v řádu několika dnů. Pokud by stanovisko bylo kladné, chtějí v Branišovicích začít s budováním prahu ještě letos.

Na úřad v Branišovicích se ale snáší i kritika, řidiči se bojí poničených aut. Někteří mechanici možné riziko připouští. „Může to poškodit geometrii, která následně má vliv na ujíždění pneumatik,“ vysvětlil vedoucí pneuservisu Tasy Jiří Kramář.