Rychlopalná košťata budou mít kde trénovat. Brno chce zprovoznit dvě dráhy na curling

Vedení Brna chce zprovoznit dvě dráhy na curling. Sport, který loni při Olympijském festivalu nalákal tisíce zájemců, zatím nemá v Brně žádné stabilní zázemí. Profesionální hráči proto musí jezdit trénovat jinam. Radní ovšem počítají i s hodinami pro veřejnost.

Dominik Ženatý hraje za brněnský curlingový klub Rychlopalná košťata skoro dvacet let. Aby však mohl sport s kameny na ledě trénovat, musí jezdit do Prahy nebo Bratislavy. „Toho tréninku je teď méně, spíš se soustředíme na turnaje. Když se vás někdo zeptá, kde si to můžu zahrát, a vy mu řeknete, tak pojeďte s námi do Prahy nebo Bratislavy, tak ten zájem je chladnější.“ 

Lidi přitom curling láká. Na loňském olympijském festivalu si sport vyzkoušelo asi osm tisíc zájemců a na dráhu se stály fronty. Hráčů, kteří se mu věnují aktivně, je teď v Brně podle vedení města kolem padesáti. „Dá se předpokládat, že se počet hráčů značně zvedne. Jednou z cest, jak k tomuto sportu lidi přilákat, je otevřít dráhy veřejnosti,“ řekl radní pro oblast sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Hala ve Zbrojovce se může otevřít už v únoru

Podle plánů vedení města Brna by hráči mohli mít zázemí v areálu Zbrojovky v hale, která je nevytápěná. Radní Jaroslav Suchý odhaduje, že by se v Brně curling mohl začít hrát už během února. Zbývá jen podepsat smlouvu.

„Dráhy by se daly nainstalovat přímo tady v hale. Sociální zázemí tu je, v těch přístavcích okolo se dají dobudovat šatny nebo nějaké uzamykatelné prostory,“ popsal prostor v hale projektový manažer Nové Zbrojovky CPI Ladislav Všetečka.

V Brně se dlouhodobě mluví i o nové curlingové hale, městská společnost Starez na ni vypracovala studii. Zatím se ale stavět nebude.