Vyjádření na Facebooku nemusí být soukromá věc. Soud potvrdil pokutu za text odmítající obsloužení imigrantů

Události: Soud potvrdil pokutu provozovateli restaurace (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 25 tisíc korun pro bývalého provozovatele restaurace na Znojemsku, který napsal na facebookový profil podniku, že neobslouží imigranty. Pokutu za diskriminační jednání mu uložila Česká obchodní inspekce podle soudu oprávněně. Sdělení na Facebooku není podle soudu soukromá věc.

Sdělení restaurace z Hrušovan nad Jevišovkou, které zveřejnil její provozovatel Tomáš Ševčík na facebookovém profilu, rozpoutalo před třemi lety velké diskuse. Podle autora sdělení to bylo vyjádření názoru, podle České obchodní inspekce šlo o diskriminaci. „Samozřejmě není možné nějakou skupinu lidí vyčlenit z obsluhy, proto jsme udělili pokutu,“ řekl ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Cizinci byli v restauraci pravidelnými hosty

Provozovatel restaurace se ale rozhodnutí inspekce brání. Restaurace podle něj obsluhovala muslimy z Rakouska, kteří byli pravidelnými hosty. „V letech 2014 a 2015, když paní Merkelová řekla, přijmeme všechny Syřany, viděl jsem to jako bezpečnostní riziko,“ říká Ševčík a zároveň dodává, že k žádné diskriminaci nedošlo.

Tomáš Ševčík odmítá, že by ve své restauraci diskriminoval imigranty
Zdroj: ČT24

„Byli tam naši inspektoři, a skutečně musím říct, že jsme tu pokutu snižovali téměř na minimum, protože se nechoval, jak na sociálních sítích deklaroval,“ uvedl Havlíček.

Sporem mezi Tomášem Ševčíkem a Českou obchodní inspekcí se zabýval krajský soud, který rozhodl, že pokuta je v tomto případě na místě. A to především proto, že nešlo o soukromý facebookový účet, ale o účet restaurace. „Kdyby se jednalo o projev soukromé osoby, tak by se věc posuzovala zcela jinak, ne ve správním soudnictví, nýbrž v civilním soudnictví a pravděpodobně dle zákona na ochranu osobnosti,“ vysvětluje mluvčí krajského soudu Eva Angyalossi.

Tresty za nenávistné komentáře

Ani soukromé účty ale nejsou bez veřejné kontroly. V roce 2015 dostal ústecký herec Jiří Maryško pokutu a 180 hodin veřejně prospěšných prací. Bývalé vedení města Ústí nad Labem označil za ty, kteří by potřebovali popravu ve stylu Lidic. Letos potrestal soud podmínkou a pokutou 20 tisíc korun ženu, která napsala nenávistný komentář k fotce prvňáků ze základní školy v Teplicích.

Známý je případ Davida Šmída, který si má za rasistické a nenávistné komentáře, které na Facebooku napsal na adresu zpěváka Radka Bangy, odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací. Ústavní soud se naopak zastal muže, který na svém soukromém účtu urážel policistu. Předseda soudu se ohradil proti způsobu, jak policie příspěvek ze soukromého účtu získala.