V Nákle si připomínají smrt Jana Opletala. Byl zraněn při protinacistické demonstraci

Připomínka úmrtí Jana Opletala (zdroj: ČT24)

Jedním z impulzů studentských protestů v listopadu 1939 byla smrt Jana Opletala. Rodák ze Lhoty nad Moravou, která je součástí obce Náklo, se díky svému nadání dostal až na pražskou lékařskou fakultu. Při protinacistické demonstraci byl ale smrtelně zraněn.

Výročí Opletalova pohřbu si lidé pravidelně připomínají u hrobu v Nákle. „V Nákle se koná vzpomínková akce každoročně. Sešli se zde lidé, zástupci obcí nebo děti ze zdejší základní školy,“ podotkl redaktor České televize Dušan Gavenda, podle něhož nechyběli ani zástupci farnosti.

Osud Jana Opletala si v pátek připomínají také studenti gymnázia v Litovli. Zástupci olomoucké lékařské fakulty se zúčastní rovněž pietního aktu v Praze.

Opletal byl raněn na rohu Žitné a Mezibranské ulice v centru Prahy při oslavách výročí vzniku samostatné republiky 28. října 1939. „Ta střela byla mířená na srdce, ale dopadla na přezku u opasku a svezla se o něco níž,“ přiblížil již dříve pro Českou televizi literární historik Zdeněk Vyhlídal.

Opletala odvezli na chirurgickou kliniku profesora Arnolda Jiráska do nemocnice na Karlově náměstí, kde ho operovali. Opletal ale dostal sepsi a 11. listopadu zemřel.

Hrob Jana Opletala v Nákle na Olomoucku
Zdroj: ČT24

Nacisté v reakci na demonstrace popravili zástupce studentů

Protesty studentů při Opletalově pohřbu 15. listopadu zavdaly příčinu k nacistickým represím proti české inteligenci. 17. listopadu bylo na dvanáct set studentů odvlečeno do koncentračního tábora Sachsenhausen, devět čelných studentských funkcionářů bylo popraveno a české vysoké školy byly uzavřeny do konce války.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939.

O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu.