Ostravské hutě ArcelorMittal dostaly dva týdny navíc, aby si našly nového majitele

Kdo se stane novým vlastníkem hutě ArcelorMittal Ostrava (AMO), stále zůstává neznámé. A to i přes výzvu Evropské komise, která požadovala zveřejnění jeho jména do 7. října. Odboráři očekávali, že se vlastnické vztahy zprůhlední toto úterý. Stát se tak mělo na jednání Evropské rady zaměstnanců ArcelorMittalu v Lucembursku. Podle zjištění Hospodářských novin ale ani tam společnost jméno svého nového majitele neoznámila.

„Management nám řekl, že se firma s Evropskou komisí dohodla na prodloužení termínu o dalších 14 dní,“ citoval list předsedu odborové organizace ocelárny AMO a člena dozorčí rady podniku Romana Bečicu.

„Oficiální informace je taková, že je několik zájemců. Diskuse a jednání se vedou se všemi a v průběhu října by už preferovaný kandidát měl být vybrán,“ řekl již dříve Správce odděleného majetku v huti a její generální ředitel a předseda představenstva Ášók Patil.

Ostravská huť patří mezi několik evropských podniků, které skupina ArcelorMittal musí prodat kvůli zachování hospodářské soutěže, protože kupuje největší evropskou ocelárnu, italskou huť Ilva. Podle odborářů jsou zájemci o koupi AMO dva: britská firma British Steel a indická Liberty Steel.

Prodej sleduje česká vláda a dohlíží na něj Evropská komise. „Evropskou komisi bude zajímat, jestli továrna jede naplno a jestli se neredukují nějaké výrobní kapacity. To je podmínka,“ dodal Patil.

Podmínka, že továrna musí být provozuschopná a konkurenceschopná, podle něj bude platit několik let a bude s tím souviset i zachování zaměstnanosti. „Pokud je podmínka provozu naplno a neomezování kapacit, tak samozřejmě lidé jsou k tomu potřeba,“ řekl Patil.

Odboráři pečlivě sledují prodej firmy

Podle Bečici se zaměstnanci o prodej firmy a její další budoucnost hodně zajímají. „Zaměstnanci budou preferovat toho, kdo předloží jasnou vizi, jasnou studii, jasný plán investic. Tak, ať huť funguje i do budoucna, i pro další generace, jako jsou naše děti a tak dále. To by bylo nejideálnější pro nás,“ řekl odborový předák.

„Doufám, že je to na dobré cestě a že bude vybrán a potažmo fungovat dobrý strategický partner pro naši huť,“ řekl Bečica. Dodal, že pozitivní zprávou je plánované prodloužení těžby černého uhlí ve společnosti OKD, protože uhlí je pro AMO strategickou surovinou.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců. V roce 2017 vytvořil AMO čistý zisk 3,2 miliardy korun, o 1,9 miliardy korun více než v roce 2016.