Novým ředitelem Homolky bude dosavadní šéf kladenské nemocnice Polouček

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) jmenoval novým ředitelem Nemocnice Na Homolce Petra Poloučka. Dosavadní šéf nemocnice v Kladně nastoupí do funkce 15. listopadu. Zaměřit se chce na hospodaření a zakázky. Výběrová komise ho doporučila ze 17 kandidátů.

Výběrová komise měla dvacet jedna členů. Byl v ní například dočasně pověřený šéf nemocnice Josef Vymazal, poslanec za ANO Rostislav Vyzula i řada zástupců profesních a odborných společností. „Na jmenování Petra Poloučka se v tajném hlasování shodlo 19 z 21 členů výběrové komise,“ uvedl předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina, který v komisi také zasedl.

„Vzhledem k výsledkům poslední ministerské kontroly v nemocnici očekávám, že mezi jeho hlavní priority bude patřit zejména nastavení transparentního hospodaření, zákonných pravidel pro zadávání veřejných zakázek a analýza dodavatelských vztahů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Doufá také, že Polouček v nové pozici zúročí i své letité zkušenosti v oblasti managementu nemocnic: „Velmi vítám jeho poslední zkušenost krizového manažera z kladenské nemocnice, kterou vyvedl z vážné ekonomické krize.“

Polouček dosud působil jako ředitel Oblastní nemocnice Kladno a předtím jako náměstek ředitele Oblastní nemocnice Příbram. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, specializoval se na hrudní chirurgii. Na jeho místo v Kladně je nyní vypsané výběrové řízení.

O Poloučkovi se spekulovalo už od poloviny září. Deník Právo tehdy uvedl, že na základě zákulisních dohod bylo o jeho výběru předem rozhodnuto. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ale pochyby odmítl. Výběrové řízení podle něj probíhalo standardně, jako jakékoliv jiné.

Nemocnice Na Homolce byla bez ředitele od konce července. Ivan Oliva na post šéfa rezignoval poté, co mu ministr vyčetl nesrovnalosti v hospodaření. Hloubková kontrola resortu v nemocnici odhalila neplatné smlouvy za více než 400 milionů korun.  

Dbalý dostal u soudu devět let

Hospodaření nemocnice řešily kromě kontrolních orgánů také soudy. Jejího bývalého ředitele Vladimíra Dbalého koncem září poslal soud nepravomocně na devět let do vězení a uložil mu trest propadnutí majetku. Uznal ho vinným z přijímání úplatků a ze zmanipulování dvou zakázek v roce 2009. Škoda, kterou nemocnici způsobil, měla být 63 milionů korun.