Kvůli kontaminovanému vodovodu v Dejvicích chce policie poslat dva lidi do vězení

Za kontaminovanou vodu v Praze 6 chce policie obžalovat dva lidi (zdroj: ČT24)

Policisté by chtěli poslat do vězení dva lidi, kteří podle vyšetřování mohou za znečištění pitné vody v pražských Dejvicích v roce 2015. Tisíce lidí tehdy měly zdravotní potíže. Státní zástupce dostal návrh jejich obžaloby. Dvojice zaměstnanců Pražských vodovodů a kanalizací se podle vyšetřovatelů dopustila obecného ohrožení z nedbalosti, když porušila pracovní povinnosti. Pražské vodovody a kanalizace vinu svých zaměstnanců odmítají.

Zažívací potíže sužovaly na jaře 2015 část obyvatel Dejvic a Bubenče, brzy vyšlo najevo, že příčinou byla kontaminace pitné vody. Od roku 2016 pak policie kvůli kontaminaci stíhala dva lidi. Policisté sami pouze informovali o jejich věku, podle informací médií však jde o muže a ženu – dva z vedoucích pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací.

Vyšetřování trvalo dva roky

Obviněná dvojice podle vyšetřovatelů uvedla obyvatele v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Hrozí jim půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Policisté na případu pracovali dlouho, podle Tomáše Hulana to bylo proto, že bylo třeba vyslechnout stovky lidí, kteří se k trestnímu řízení připojili jako poškození. Nyní je ale vyšetřování u konce. „V dané věci byl vyšetřovatelem podán státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“ uvedl Hulan. Podle mluvčího státního zastupitelství pro Prahu 6 Richarda Petráska dostali žalobci návrh již na počátku měsíce. 

Vodárenská společnost se svých zaměstnanců zastala. „Trváme na tom, že zaměstnanci PVK jsou nevinní. Událost byla způsobena chybně uloženým potrubím,“ řekl mluvčí firmy Tomáš Mrázek. 

Dvou obviněných zaměstnanců se ostatně již po zahájení jejich trestního stíhání zastal generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos. Poukázal mimo jiné na to, že jeden z nich je obviněn kvůli tomu, že nezajistil odebrání vzorků z problematického vodovodu. Podle Mrkose by to ale bylo způsobilo jeho odstavení na 44 hodin.

Tisíce nemocných

I tak se ale nakonec část Prahy ocitla bez vody – ale zato s průjmem. Kontaminovaná voda byla v části potrubí v Praze 6 od 24. do 28. května 2015, zdravotní potíže mělo přes čtyři tisíce lidí včetně 33, kteří skončili v nemocnici.

Podle prvních spekulací se fekální bakterie do vodovodu dostaly ze slepého kanalizačního ramene, později však Pražské vodovody a kanalizace upřesnily, že šlo o průsak z kanalizační trubky, která vedla nad vodovodem. O křížení prý nebyla žádná zmínka v projektové dokumentaci ani v mapách.

PVK vyplatila po incidentu odškodné tisícům lidí, kteří utrpěli zdravotní komplikace. Náhradu dostaly také některé firmy. Odškodné za dejvický průjem stálo PVK více než 33 milionů korun.