Led na Lipně již není bezpečný, bruslařská sezona končí záhy

Jen krátce přes týden se smělo bruslit na lipenské přehradě. Podle provozovatele tamního lyžařského střediska končí na bruslařské magistrále provoz, protože led přestává být bezpečný. Teploty v těchto dnech stoupají nad 5 stupňů Celsia. V noci sice mrzne, pro sever Čech platí i výstraha na náledí, ale i noční mrazy budou brzy minulostí.

Loni bylo možné na Lipně bruslit déle než měsíc – 38 dnů. Letos končí bruslařská sezona po necelých dvou týdnech. „Led je měkký a pro bruslení nevhodný, zároveň může začít praskat a vstup na něj může být nebezpečný,“ uvedl mluvčí lipenského skiareálu Vojen Smíšek.

Formálně se na bruslařskou dráhu u Lipna a Frymburka smělo od 26. února. Fakticky lidé vyráželi na led, který v únoru pokryl lipenskou přehradu, již o předcházejícím víkendu. Nyní, po oficiálním ukončení provozu, by však již neměli riskovat. „Apelujeme na bruslaře, aby brali v potaz zvýšená rizika a skutečně na led nechodili,“ zdůraznil mluvčí areálu. 

V pondělí se oficiálně otevřela bruslařská dráha na Lipně. Plná však byla již o víkendu
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Bruslařskou dráhu areál upravuje, pokud je tloušťka ledu alespoň osmnácticentimetrová. Místní obyvatelé ovšem považují za bezpečnou i tenčí vrstvu ledu, když má patnáct centimetrů, unese prý i auta. Ta po zamrzlé přehradě pravidelně jezdí – když vyrazí po ledu z Horní Plané do Bližší Lhoty, zkrátí si řidiči cestu více než o dvacet kilometrů.

Policie přitom každoročně vyzývá, aby to řidiči nedělali, protože se vždy může stát, že se v ledu například objeví prasklina a vůz skončí ve vodě. Například před dvěma lety koncem února se pod jedoucím autem led prolomil, museli je potom vyprošťovat hasiči.

Auto na Lipně
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Letos se ale na lipenské magistrále ledem nikdo nepropadl – auto ani bruslař. Tragický víkend však zažila orlická přehrada, kde se v sobotu prolomil led pod třemi lidmi. Dva z nich se zachránili, jeden se pravděpodobně utopil, tělo však zatím potápěči nenašli. „Pátrání však nadále pokračuje,“ sdělil policejní mluvčí Milan Bajcura.

V noci bude v severních Čechách náledí, den ale vrátí teploty nad nulu

Předpověď počasí nedává velkou naději, že by se situace ještě změnila a led na Lipně opět zesílil natolik, že by bylo bezpečné na něm bruslit. V těchto dnech stoupají teploty na 5 až 9 stupňů Celsia. V noci ještě bude alespoň v části republiky mrznout. Český hydrometeorologický ústav ostatně vydal pro noc na čtvrtek výstrahu na náledí, ta se však netýká okolí Lipna, nýbrž severu Čech – Libereckého kraje a velké části Ústeckého kraje s výjimkou Lounska.

I noční mrazy však budou brzy minulostí. V neděli by se mohla denní maxima vyšplhat až nad 15 stupňů a v noci pak teplota klesne na 3 až 7 stupňů. Přestože se potom ještě mírně ochladí, mrazy se již nejspíše nevrátí.