Pražští radní souhlasí s případnou stavbou „Zlatého vejce“ u Štefánikova mostu

„Zlaté vejce“ a další kontroverzní pražské stavby (zdroj: ČT24)

Rada hlavního města odsouhlasila změnu územního plánu, která má přeměnit parčík na konci Revoluční ulice u paty Štefánikova mostu na stavební parcelu. Praha 1 tam chce stavět projekt takzvaného Zlatého vejce, který původně navrhovala jako prostor pro umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Magistrát plánuje slavný cyklus obrazů umístit spíše na Těšnově, Praha 1 hodlá galerii přesto postavit. Konečné rozhodnutí ohledně změny územního plánu bude na zastupitelstvu.

„Alternativní návrh Prahy 1 na umístění epopeje asi nebude realizován, přesto dnes rada šesti hlasy rozhodla, že se má dále rozpracovávat podnět, aby se plocha ze zeleně změnila v zastavitelnou,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/ Trojkoalice), která se v minulosti stavila proti stavbě z důvodu zachování zeleně v centru města.

Magistrátní komise pro územní rozvoj doporučila změnu územního plánu zamítnout, rada nyní rozhodla opačně. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu.

Projekt takzvaného Zlatého vejce představila radnice Prahy 1 začátkem letošního roku. Od té doby rada města rozhodla, že pokud by se měla stavět nová budova pro umístění Slovanské epopeje, bude stát na Těšnově. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové to pro budoucnost projektu nepředstavuje problém. „Chceme prostor pro galerii a další kulturní vyžití a nezáleží to pouze na tom, zda tam bude umístěna Slovanská epopej,“ řekla ČTK.

Místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS) k tomu dodal, že městská část netrvá ani na projektu Zlatého vejce a že příprava změny územního plánu umožní další diskuzi o stavbě, která na parcele vznikne.

Parcela, na které by měla nová stavba vyrůst, je v majetku městské části. V územním plánu je vedena jako zelená plocha, navazující na park Lannova. V minulosti tam stála socha Jana Švermy.

Projekt Zlatého vejce vytvořil pro radnici Prahy 1 architekt Petr Malinský, kupole má symbolizovat slunce na hladinou Vltavy. Skleněná oválná galerie má stát 184 milionů korun. Návrh městské části počítá i s projektem Novomlýnská brána architekty Evy Jiřičné, který by měl ukončovat řadu domů v Revoluční ulici v místě dnešní volné štítové zdi.

Další kontroverzní stavby

„Zlaté vejce“ není jedinou plánovanou stavbou v Praze, která vzbuzuje kontroverze. Nadšení i silnou kritiku vyvolal v minulosti návrh na novou budovu Národní knihovny, o kterém teď vedení knihovny i města začíná znovu mluvit. Asi největší kontroverze provázejí v současnosti takzvaný maršmeloun a také plán na ruské kolo na Smíchově.

Kaplického chobotnice

Návrh již zesnulého architekta Jana Kaplického zvítězil v soutěži v březnu 2007. Devítiposchoďová knihovna, které se podle jejího tvaru přezdívalo blob nebo chobotnice, měla být vysoká 48 metrů a stát na Letné. Pojala by deset milionů svazků, počítalo se i s kavárnou, restaurací, studovnami a víceúčelovým sálem. Projekt ale rozpoutal nevídané vášně a jeho výstavba ztroskotala kvůli odporu politiků.

Několik měsíců po vyhlášení výsledek navíc napadlo studio HŠH architekti. Argumentovalo například tím, že jedna z podmínek soutěže ukládala umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický nesplnil, a jeho návrh proto zvítězil v rozporu s pravidly.

Studio požadovalo od knihovny rozdíl ve finanční odměně za druhé a třetí místo a za pravdu jeho argumentaci dala i česká justice. Odvolací soud v listopadu 2015 potvrdil, že knihovna měla Kaplického návrh vyřadit, a studiu HŠH vyplatit 1,6 milionu korun. Celková vysouzená částka činí i s úroky a náklady řízení zhruba tři miliony korun. Rozsudek definitivně potvrdil letos v dubnu Nejvyšší soud, který zamítl dovolání knihovny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kaplického návrh se ale možná vrací znovu do hry. O tom, že návrh ještě není úplně passé, mluvil na jaře tehdejší ředitel Národní knihovny Petr Kroupa a o potřebě nové budovy i jeho nástupce Milan Kocanda.

Vdova po architektovi a pražská zastupitelka Eliška Kaplicky Fuchsová (ANO) zase v DVTV uvedla, že pokud ve vládě zůstane hnutí ANO, „chobotnici“ nic nebrání. I primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO) by podle severu Lidovky knihovnu v metropoli uvítala, opozice to ale považuje za předvolební prohlášení.

Maršmeloun

Stavební povolení už získal bytový dům Face House v Praze 1 přezdívaný maršmeloun. Šestipatrová budova má stát v bezprostředním sousedství anežského kláštera na Starém Městě. Stavební úřad vydal povolení už v červnu 2015, jeho platnost však byla pozastavena – stavbu totiž řešil pražský magistrát i ministerstvo kultury. Definitivně projekt dostal zelenou letos v březnu.

Projekt dlouhodobě vyvolával spory, jestli je tento typ stavby vhodný do historického centra Prahy. Autor návrhu architekt Zdeněk Fránek nicméně odmítá výtky odpůrců – nikdy prý nepočítal s fasádou v růžové barvě, která se ovšem objevila na vizualizacích a která zřejmě dala vzniknout přezdívce maršmeloun. Že se s růžovou fasádou domu nikdy nepočítalo, sdělila ČT i mluvčí Prahy 1.

Vizualizace budovy Face house
Zdroj: Vizualizace Franek Architects

Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili.

Ruské kolo

Zatím nejistá je výstavba ruského kola na Smíchově. Vedení Prahy 5 sice podepsalo smlouvu o nájmu pozemku na Hořejším nábřeží se společností Timsbury Capital. Firma ale musí ještě sehnat řadu souhlasných stanovisek včetně toho od památkářů.

Kolo má na výšku měřit šedesát metrů, podobně jako ruská kola ve francouzské metropoli a vídeňském Prátru. Mělo by mít 42 kabin po osmi místech, za hodinu udělá pět otoček a za tentýž čas sveze 1680 lidí. Kolo by stálo na části dnešního dětského hřiště Aréna, které má rozlohu 6327 metrů čtverečních. Při stavbě by byla demontována část herního zařízení umístěného vedle hřiště, stromy káceny být nemají.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti stavbě protestuje opozice i část obyvatel, kteří již sepsali petici. Za zbytečnou považuje stavbu i primátorka Krnáčová.

Firma Timsbury Capital vznikla letos v dubnu. Přestože se mají investice projektu podle odhadů vyšplhat až na částku 200 milionů korun, má tato společnost zapsaný základní kapitál jen 12 000 korun a sídlí v panelovém domě. Podle společnosti Transparency International působí nedůvěryhodně.