Smog zasáhl Moravskoslezský, Olomoucký i Zlínský kraj. Na Třinecku je regulace

Rozptylové podmínky na severu Moravy a Slezska se znovu zhoršily. Na Třinecku vyhlásili meteorologové odpoledne regulaci. Některé podniky proto musí omezit výrobu. V celém Olomouckém, Moravskloslezském i Zlínském kraji pak platí smogová situace.

Olomouckém kraji překračují koncentrace polétavého prachu dvojnásobně přípustné hodnoty na všech stanicích kromě Jesenicka. Kvalita ovzduší je špatná hlavně v Olomouci-Hejčíně, Přerově a Prostějově. Předchozí smogová situace platila v Olomouckém kraji deset dní a odvolána byla 29. ledna.

Rozptylové podmínky jsou stále špatné i v Moravsloslezském kraji. Meteorologové ráno nejprve vyhlásili smogovou situaci na Třinecku, odpoledne ji pak změnili na regulaci. Ve zbytku kraje platí smogová stiuace. Ovzduší se podle meteorologů navíc zatím výrazně nezlepší.

Ve Zlínském kraji byl naposledy smog minulý týden. Nejhorší situace je nyní ve Valašském Meziříčí, kde ve 14:00 meteorologové naměřili přes 121 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Podle meteorologů navíc není vyloučeno, že bude vyhlášena také regulace, při které podniky omezují výrobu. 

„Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové. Lidé by také měli k přepravě využívat spíš veřejnou dopravu než auta.

Smogová situace se vyhlašuje v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru koncentrací prachových částic překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď nepříznivá pro dalších 24 hodin. 

Smog trápí Moravskoslezský kraj hlavně na podzim a v zimě. Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší potýká prakticky od začátku roku. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.