Ve zlínské hospodě vyrostl na protest proti EET strom Živnostník

Některé restaurace a hospody na Zlínsku zůstaly dnes zavřené. Většina symbolicky, na protest proti zavedení EET. Někteří provozovatelé, hlavně na venkově, se ale rozhodli skončit úplně. Symbolický protestní strom Živnostník vyrostl uprostřed zlínské hospůdky Zelenáčova šopa. Definitivně poslední piva včera natočila majitelka hospůdky U Jarči v Počenicích na Kroměřížsku.

Zavedená hospoda v centru Zlína měla dnes místo oběda mimořádně zavřeno. Podle majitele z mimořádných důvodů. „Sedím tady a odpočívám. Přemýšlím, co by se dalo v hospůdce vylepšit. V běžném režimu to není možné,“ říká majitel restaurace Martin Juřík. Podívat se za ním přišli i jeho kamarádi a kolega ze zlínské kavárny, kterou dnes také na protest na hodinu zavřel.

Uprostřed Zelenáčovy šopy vyrostl symbolický protestní strom Živnostník. Lidé na trám lepí papírové účtenky. „Lidi mě s účtenkami posílali někam…. Je to vlastně takový strom, který je svírán všemi kontrolami, revizemi a tady těmi účtenkami, tou spoustou papíru, která se toho celého živnostenského podnikání týká,“ vysvětlil majitel restaurace Martin Juřík. Doplnil, že za dva týdny zkušebního provozu EET je trám hodně oblepený.

Jinam než do své oblíbené restaurace musela na oběd první den fungování EET Veronika Jurčová. Protesty hospodských prý chápe. „Hospodští nemají na výběr, musejí do pokladen investovat nemalé peníze, a přitom nemají jistotu, že jim za půl roku někdo neřekne, že ,pokus‘ nevyšel a všechno to bylo zbytečné,“ říká obyvatelka Zlína.

Administrativa začíná hospodským přerůstat přes hlavu

Podle majitele restaurace Martina Juříka nejde jen o EET. „Ale o celkovou nesvobodu, je to spousta hlášení, kontrol, revizí. Podnikám přes dvacet let, a když srovnám začátky s dnešní dobou, tak přibylo obrovské množství administrativy, změny zákonů, že se v tom běžný živnostník téměř přestává orientovat,“ říká Martin Juřík.

Veškerá administrativa podle něj již začíná převyšovat samotnou práci hospodského. „Nemáme čas na hosty, něco budovat, tvořit, vymýšlet. EET je jen další hřebíček do živnostenského podnikání,“ dodal majitel restaurace.

Nové povinnosti se Martin Juřík podřídí. Připravoval se na ni čtrnáct dnů. Zapojil se i do zkušebního provozu. Nevěří, že ostrý provoz bude bezproblémový. „Počítač, dotyková obrazovka, tiskárna, druhá tiskárna v kuchyni, vnitřní wi-fi síť, po které běží třeba to mobilní číšníci. To celé dohromady se sotwarem, který je poměrně drahý pro těch víc zařízení, osmdesát tisíc korun,“ vypočítává Martin Juřík.

V hospůdce u Jarči natočili poslední pivo

Definitivně poslední piva v noci na dnešek natočila majitelka hospůdky U Jarči v Počenicích na Kroměřížsku. Po čtvrt století. V důchodovém věku už si na novou techniku odmítla zvykat. Vzhledem k nízké návštěvnosti by jí to prý ani nestálo za to. „Opravdu tomu nerozumím, počítač nemám, nic, a obávám se, že bych to nezvládla,“ řekla s lítostí v hlase majitelka hospody Jarmila Sedlaříková. Průměrně chodilo do hospůdky u Jarči za večer pět hostů. Rozloučit se jich přišly desítky.

Podle Miroslava Procházky, předsedy Asociace hotelů a restaurací ve Zlínském kraji, skončí v kraji po zavedení EET odhadem 20 až 30 procent restaurací a hospod. „Nestane se to hned, ale třeba až za kvartál,“ řekl Miroslav Procházka. Z velkých hráčů podle něj nikdo své služby nezdražuje, někteří menší provozovatelé ale zdražovat budou.