Ústecký i Plzeňský kraj mají nové hejtmany, v obou skončilo vítězné ANO v opozici

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se v pondělí stal Josef Bernard z ČSSD. Bývalého generálního ředitele plzeňské firmy Škoda Transportation a lídra ČSSD v krajských volbách zvolilo 23 ze 45 zastupitelů. Vítězné hnutí ANO nakonec skončilo v opozici. Stejně dopadlo také v Ústeckém kraji, kde v pondělí zastupitelé zvolili staronovým hejtmanem Oldřicha Bubeníčka (KSČM). Uspět chce hnutí Andreje Babiše v souboji o předsedu Asociace krajů. Kandidáta oznámí v úterý.

V Plzeňském kraji se na koalici bez vítěze voleb dohodly už třetí den po volbách ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků). Josef Bernard střídá v čele kraje stranického kolegu Václava Šlajse, který už nekandidoval.

Zastupitelům sliboval nový hejtman otevřený kraj. „Budeme víc komunikovat s občany, vtahovat je do věcí veřejných,“ řekl. Prioritou podle něj zůstává doprava a zdravotnictví či sociální oblast a péče o seniory. Bernard slíbil rovněž další zlepšování silniční sítě, podporu budování obchvatů měst i to, že nedopustí privatizaci krajských zdravotnických zařízení.

Nový hejtman už se prý odpoutal od svého podnikání, jak před volbami sliboval. Svůj obchodní podíl ve Škodě Transportation předal do správy advokátní kanceláře a založil s manželkou nadační fond Normální je pomáhat, kam po odečtení správních poplatků a auditů půjdou veškeré výnosy z jeho obchodního podílu.

V novém období bude mít hejtman šest náměstků místo dosavadních čtyř: První náměstkyní je Marcela Krejsová z ODS, dalšími náměstky jsou pak Martin Baxa (ODS), Ivo Grüner a Zdeněk Honz (oba ČSSD), Pavel Čížek (Starostové a patrioti) a Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj). Členy rady bude ještě Milena Stárková (ČSSD) a Radka Trylčová (ODS).

Krajské volby vyhrálo v Plzeňském kraji hnutí ANO, které získalo 11 mandátů. Skončilo ale v opozici, stejně jako komunisté, TOP 09 a společná kandidátka SPD a SPO. Do zastupitelstva se dostalo rekordních osm ze 17 kandidujících stran.

V Ústeckém kraji pokračuje vláda komunistů

Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM). Ve veřejné volbě dostal 28 z 55 hlasů. Zatímco v minulém období vládla v kraji koalice komunistů a ČSSD, tak teď obě strany přibraly ještě koalici SPD-SPO. Také tady má koalice nejtěsnější většinu jednoho hlasu.  

Svého kandidáta na hejtmana postavilo i vítězné hnutí ANO, které skončilo stejně jako ODS v opozici. O Petru Urbánkovi se ale nakonec nehlasovalo, protože byl zvolen Bubeníček. Opozice se snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla.  

Bubeníček těsně po zvolení řekl, že věří ve spolupráci napříč politickým spektrem. „Aby pokračoval rozvoj Ústeckého kraje, jak se nám to podařilo nastartovat v minulých čtyřech letech,“ uvedl staronový hejtman. 

Ovšem hned při volbě členů krajské rady se projevila křehkost trojkoalice. Jitka Sachetová získala jen 27 hlasů, jeden z komunistických zastupitelů pro ni totiž nehlasoval. Hlasování však bylo prohlášeno za zmatečné a na druhý pokus zastupitelé Sachetovou do rady 28 hlasy zvolili.

Bubeníček přesto obavy z křehké většiny nemá. „Může se stát ledacos. Ale na druhou stranu až skončí ta politická hlasování, tak myslím, že většina zastupitelů se bude držet toho, že budou hlasovat podle materiálů, které se předkládají. A ne podle toho, kdo je předkládá,“ prohlásil hejtman.

Součástí koaliční smlouvy je i požadavek SPD, aby Ústecký kraj nepodporoval umísťování migrantů na území kraje. Kraj měl už v minulém volebním období námitky vůči zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku. To má skončit do konce letošního roku.

Události: Bernard a Bubeníček hejtmany (zdroj: ČT24)

V novém funkčním období bude mít Bubeníček nově pět náměstků, dosud to byli jen dva. Prvním náměstkem zvolili zastupitelé Martina Kliku (ČSSD), náměstkem pro komunikaci s vládou a státními orgány bude poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Dva náměstky mají komunisté, Stanislava Rybáka a Jaroslava Komínka. Náměstkem je i Petr Šmíd za koalici SPD-SPO. Pro nové volební období vzrostl i počet výborů zastupitelstva. Nově jich bude místo pěti osm.

Hnutí ANO získalo v krajských volbách 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. 

ANO nechce Zimolu v čele hejtmanů

V dalších týdnech by se mělo vyjasnit, kdo vystřídá Michala Haška (ČSSD) ve funkci předsedy Asociace krajů. Kandidáta už navrhla sociální demokracie a její jihočeský hejtman Jiří Zimola nominaci přijal. „Myslím si, že za ta léta znám regionální politiku a vím, čím se asociace zabývá,“ uvedl.

Hnutí ANO Zimolu nepodpoří. „ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta,“ vysvětlil předseda hnutí Andrej Babiš, který k pěti hejtmanům započítává i pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou.

Hnutí ANO jméno svého kandidáta oznámí v úterý. Nového předsedu vybírají šéfové krajů ze svých řad sami.