Povolil stavbu solární elektrárny, kde nesměla být - dostal 7 let

Odvolací soud potvrdil sedmiletý trest vězení vedoucímu stavebního úřadu v Bílině Milanu Vondráčkovi za zneužití pravomoci a vyhrožování. Vondráček povolil stavbu solární elektrárny v místech, kde to územní plán nedovoloval. Navíc pak vyhrožoval svému podřízenému, který na nezákonné jednání upozornil. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle soudce vrchního soudu Vladimíra Krále nemělo Vondráčkovo odvolání proti předchozímu rozhodnutí soudu v Ústí nad Labem důvod. Ústecký soud podle něj správně projednal důkazy a obžalovaný měl dostatek prostoru pro obhajobu.

Vedoucí stavebního úřadu v Bílině Milan Vondráček podle verdiktu soudu povolil v rozporu se zákonem v září 2010 stavbu elektrárny společnosti Energosun, přičemž prý jednal úmyslně ve prospěch firmy.

„Postup byl velmi nestandardní. Přikázal svému podřízenému, aby do následujícího dne vydal rozhodnutí přesto, že to územní plán nepovoluje. To, že je takové rozhodnutí v rozporu s územním plánem, vyplývá i z jeho předchozích dopisů a vyjádření, z materiálů, které dával do rady města,“ uvedl v únoru 2015 při vynesení rozsudku soudce ústeckého krajského soudu Jiří Bednář s tím, že povolení Vondráček vydal navzdory tomu, že neměl všechny potřebné podklady a dokumenty.

Podřízenému Vodráček vyhrožoval, že skončí na skládce

„Kdyby se společnosti nepodařilo do konce roku (2010) solární elektrárnu realizovat, byl by její projekt bezcenný, protože by nedosáhla na zvýhodněné, garantované ceny výkupu energie,“ doplnil v únoru ústecký soudce Jiří Bednář. Díky nezákonnému povolení měla ale společnost podle soudu garantovaný výdělek přes 87 milionů korun.

Na nezákonné povolení upozornil Vondráčkův podřízený Jan Bláha, kterému pak Milan Vondráček podle soudu vyhrožoval. Údajně po něm chtěl, aby z úřadu odešel, a hrozil mu tím, že může skončit na skládce, pokud kvůli němu nebude elektrárna postavena. „Poškozenému vyhrožoval způsobem, který u poškozeného mohl budit a také vzbudil obavu o jeho život,“ uvedl v únoru ústecký soud ve svém rozsudku.

Milan Vondráček sám sobě povolil přípojku k chatě v chráněné krajinné oblasti

Únorový verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem uložil Milanu Vondráčkovi souhrnný trest. Soud totiž tehdy zrušil už pravomocný rozsudek, kterým na konci ledna 2015 Vondráčka potrestal za to, že sám sobě povolil přípojku k chatě v chráněné krajinné oblasti. Za zneužití pravomoci tehdy dostal roční podmíněný trest. Krajský soud Vondráčkovi zároveň uložil zákaz činnosti ve státní správě a samosprávě na šest let.