V prosinci pojedou vlaky z Lovosic do Mostu naposledy

Lovosice (Ústecký kraj) – Krajští zastupitelé nepřihlédli k petici místních obyvatel a definitivně rozhodli o tom, že místo vlaků budou z Lovosic do Mostu jezdit autobusy. Starostové se ale úplně nevzdávají – začnou prý hledat cestu, jak železniční provoz zajistit i bez krajských peněz.

Ani podpisy více než dvou tisíc lidí zastupitele nepřesvědčily, aby dali vlakům šanci. Poslední spoje z Lovosic do Mostu tak vyjedou 8. prosince, o den později místo nich začnou jezdit autobusy, s čímž ale místní lidé nesouhlasí.

Podle vedení kraje jsou pro zrušení vlaků pádné důvody – vlaky jsou skoro dvakrát dražší než autobusy a jezdí jimi méně lidí. „Kdyby všichni lidé, kteří podepsali petici, jezdili vlakem, nemusíme takovou situaci dnes vůbec řešit,“ míní Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje.

Předpisy Evropské unie navíc zakazují takzvané souběhy, tedy kraj může dotovat ve stejném místě buď pouze autobusovou, nebo vlakovou dopravu. Starostové boj nevzdávají a chtějí se pokusit najít cestu, jak vlakovou dopravu obnovit i bez peněz od kraje.

Svůj boj o vlaky prohráli už dřív i lidé z dalších obcí v Ústeckém kraji. Od 9. prosince vlaky přestanou jezdit například i z Děčína do Oldřichova na Teplicku.