Stát dostavbu silnice R4 stopnul, obce proto hledají soukromé investory

Písek – Kvůli škrtům zastavilo ministerstvo dopravy práce na rozestavěné silnici R4, obcím na Písecku a Strakonicku se ale tento záměr nelíbí. Začínají proto hledat soukromé investory, kteří by dostavbu silnice financovali. Podle silničářů zbývá dokončit 36 kilometrů silnice a náklady se pohybují kolem 12 miliard korun. Řidiči by pak na takové silnici platili mýtné. Tento plán se zamlouvá i ministerstvu dopravy a silničářům.

Podle ředitele Krajského úřadu Jihočeského kraje Luboše Průšy by mohla města k výběrovému řízení pozvat partnera z řad soukromých stavitelů nebo bank. „Já bych si dovedl představit variantu, kdy obec nebude u takové zakázky zastavovat majetek, ale nabídne spoluúčast na projektu v pobobě pozemků a nechá na privátním sektoru, aby se o takovou stavbu postaral,“ uvedl finanční analytik společnosti Grand Capital Pavel Šťastný. Naopak hejtman Jihočekého kraje Jiří Zimola (ČSSD) se k plánu staví skepticky: „Silně pochybuji, že by v tomto záměru mohli být úspěšní.“

Pokud by se na dostavbě silnice podílel i soukromý sektor, tak by pak řidiči museli platit mýtné, a to i v osobních vozech. Luboš Průša odhaduje, že by se cena mohla pohybovat v rozmezí jedna až dvě koruny za kilometr. Investorům by se pak vložené náklady měly vrátit do dvaceti let. Silničáři nechtějí nechat silnici R4 rozestavěnou, podporují proto všechny projekty, které povedou k jejímu dokončení. Předpokládají, že by stavební stroje mohly začít pracovat znovu za dva roky.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Lidé v postižených obcích se tak musí obrnit trpělivostí. Třeba v Čimelicích projede obcí denně dvanáct tisíc aut a podle starosty Josefa Hroudy (SNK-ED) mají místní problém vůbec přejít silnici. Opačný problém zase mají v nedalekých Předoticích. Tam sice obyvatele netrápí kolony aut, kvůli nedostatku peněz ale chybí sjezd z rychlostní silnice a auta tak obec míjejí, i když leží hned vedle nového úseku R4. Místní podnikatelé proto postupně zavírají své provozovny. Starosta František Voldán si postěžoval, že z obce de facto zmizel život, protože je od minulého týdne zavřený i obchod.

Kamion brzdí před přechodem
Zdroj: ČT24