Na Ústecku byl kvůli prachu vyhlášen signál regulace

Ústí nad Labem - Ústecký kraj opět trápí vysoké koncentrace prachu. Kvůli nim byla dnes ráno vyhlášena smogová regulace a velcí znečišťovatelé opět omezují výrobu. Regulace je vyhlášena už počtvrté tuto zimu. Podle informačního systému Českého hydrometeorologického ústavu je nejhorší situace v Lomu na Mostecku, kde dosáhly koncentrace polétavého prachu až 270 mikrogramů na metr krychlový, což je více než pětinásobek zdravotního limitu.

Koncentrace prachu nad Podkrušnohorskou pánví rostly od nedělního odpoledne a nad ránem vytáhly i čtyřiadvacetihodinové průměry nad 150 mikrogramů na metr krychlový, což je hranice pro vyhlášení regulace. Největší hodnoty zaznamenávají stanice v Lomu a v Mostě, ale ani na ostatních nesplňuje vzduch zdravotní normy. Smogová regulace byla vyhlášena už v pátek a meteorologové se tehdy obávali, že vydrží až do počátku tohoto týdne.

Zlepšené rozptylové podmínky ji sice umožnily v neděli ráno odvolat, ale jen nakrátko. Loňskou zimu nebyla vyhlášena ani jednou a odborníci soudili, že smogové problémy se kraje už netýkají. Lidé by v těchto dnech měli větrat jen krátce a intenzivně. Měli by také zvýšit přísun vitaminů, vyhýbat se zakouřeným prostorám a omezit tělesnou námahu.

Ostravsko trápí smog už skoro týden

Špatné rozptylové podmínky trápí už skoro týden také obyvatele Moravskoslezského kraje. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu překračují povolené limity na všech měřicích stanicích víc než dvojnásobně a zlepšení se podle ČHMÚ v brzké době nečeká. Nejhorší situace byla dnes ráno v Českém Těšíně, Frýdku-Místku a Třinci, kde denní koncentrace prašného aerosolu překračují 200 mikrogramů, tedy čtyřnásobek povoleného limitu.

Podrobnější informace o stavu kvality ovzduší najdete na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Smogová regulace platí v kraji od čtvrtka, upozornění na vznik smogu vydali meteorologové den před tím. Většina velkých znečišťovatelů tak už šestý den omezuje svou výrobu. Od čtvrtka také jezdí v Ostravě zdarma městská doprava. Úřady vyzývají řidiče, aby nevyjížděli, pokud nemusí. Staří a nemocní lidé a děti by měli omezit pobyt venku.