Ve Varnsdorfu se protestovalo proti sobotnímu zákroku policie

Varnsdorf - Na 200 lidí ve Varnsdorfu dnes odpoledne protestovalo proti sobotnímu zásahu policie při protiromské demonstraci. Podle nich bylo použití vodního děla a pyrotechniky proti davu obyvatel neadekvátní. Navíc si stěžovali na nerovný přístup policie, která prý přečiny Romů řeší mnohem mírněji. Protest asi po 20 minutách ukončili před služebnou policie a v poklidu se rozešli. Podle policejní mluvčí Petry Trypesové se vše odehrálo v poklidu.

Skupinka demonstrantů po ukončení akce šla až dovnitř policejní budovy. Prý podat trestní oznámení pro podezření, že na ně z okna jedné z ubytoven hajloval jeden z Romů. Za několik minut ale byli opět venku. Jeden z organizátorů vykřikoval, že další demonstraci svolává na sobotní odpoledne.

Policie byla na dnešní protest připravena, v záloze měla zhruba 150 až 200 členů, zasahovat ale nemusela. „Se zásahy proti místním jsme opatrní, je to něco jiného než proti radikálům,“ připustila mluvčí ústeckého policejního ředitelství Jarmila Hrubešová.

Sobotní demonstraci svolala nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) nejdříve do Nového Boru na Českolipsku a poté do Varnsdorfu a Rumburku na Děčínsku. Situace se vyhrotila po setkání ve Varnsdorfu, kdy z náměstí dav zamířil směrem k romským ubytovnám v ulici TGM a v bývalém hotelu Sport. Policie jej zastavila na mostu přes řeku Mandavu, lidé začali po policistech házet kameny a plastové láhve. Když lidé neuposlechli výzvy k opuštění místa, rozehnala je policie vodním dělem a pyrotechnikou.

Střety demonstrantů s policií ve Varnsdorfu
Zdroj: ČT24

Policie dnes obvinila za pochod ve Varnsdorfu pět lidí. Tři z nich viní z útoku na policistu, další dva z propagace zakázaných hnutí, protože měli na oblečení zakázané symboly, uvedla Hrubešová. Obvinění si už vyslechli i dva muži zadržení v Novém Boru na Českolipsku.