Slepí lidé si vyzkoušeli řízení auta

Jihlava - Slepí lidé z celé Vysočiny si dnes v Jihlavě vyzkoušeli, jaké to je řídit auto. Otevřelo se jim cvičiště autoškoly. Na něm se zkušení instruktoři tentokrát věnovali lidem, kteří se do normálního provozu nemají šanci dostat. Pro většinu z nich to byl, jak přiznali po jízdě, neopakovatelný zážitek.

Jindřich Sobotka ze Žďáru nad Sázavou je už dvacet tři let úplně slepý. Před tím do svých třiatřiceti byl profesionálním řidičem a auta také opravoval. Nedávno se mu splnil sen a pořídil si nový vůz, v něm ale sedí vždy jen na místě spolujezdce. Teď poprvé zažil i jízdu za volantem. „Je to výborné, já jsem spokojený, nemůžu si stěžovat. Akorát brzdění na vodě je hodně nezvyklé,“ svěřuje se s pocity Jindřich Sobotka. 

Ostatní slepci seděli za volantem většinou úplně poprvé a řídili se stejným pocitem, jako kdyby zdravý žák autoškoly jezdil s černým šátkem přes oči. „Nevím, jestli bych chtěla řídit. Mně se zdá, že to je hrozně moc úkonů najednou, ale s tím navigováním a s pocitem, že mám na všechno čas, když jedu pomalu, tak je to dobrý,“ libuje si Markéta Orságová. 

Akci pro své klienty zorganizovala ve spolupráci s autoškolou společnost Tyflo Vysočina, která se jinak věnuje hlavně sociálnímu poradenství nebo asistenčním službám pro nevidomé. „Tato parta lidí by se chtěla alespoň částečně dostat do nějakého reálu, ale oni dobře vědí, že třeba řízení motorového vozidla je pro ně absolutní tabu,“ říká majitel autoškoly Antonín Musil. 

Všichni se shodli v tom, že největším zážitkem pro ně bylo zjistit, jak se auto chová na velké vrstvě vody.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)