Observatoř, restaurace, hotel – žižkovská věž v novém

Praha – Po roční rekonstrukci je opět otevřena žižkovská věž. Návštěvníci ji ale nejspíš zevnitř nepoznají, veřejné prostory jsou nyní zcela jiné než před rekonstrukcí, ale také se pravděpodobně nepodobají žádné jiné vyhlídkové věži. Je možné navštívit interaktivní observatoř, cukrárnu i jednopokojový hotel. Přestavba interiéru stála skoro 60 milionů korun. Vysoké náklady se ale promítly do zdražení vstupného. Zatímco dříve se platilo 120 korun, tak teď musí návštěvníci z peněženky lovit 150. Nově ale nebudou platit návštěvníci mířící jen do restaurace.

Prahu mohou návštěvníci žižkovské věže pozorovat z 93metrové výšky usazeni v křeslech, která jim nabízejí kromě výhledu na město i autentické zvuky. Komu je město malé, může se podívat i na projekce jiných částí republiky. Kdo se na věž vydá hladový, může se zastavit v nižším podlaží v 66 metrech, kde k restauraci přibyla i cukrárna a bistro. Novinkou potom bude možnost strávit noc nad Prahou v jednopokojovém pěti či šestihvězdičkovém hotelu. Ten ale ještě není dokončen. „I z koupelny, která je prosklená, nebo vany je vidět na Prahu,“ uvedl Roman Lain z firmy Toner Park Praha, která má věž pronajatou a byla investorem rekonstrukce.

Firma zaplatila za práce na věži přes 50 milionů korun, původní rozpočet tak překročila o 10 milionů. „Dostali jsme tuto nemovitost do nájmu na 20 plus 5 let, což se pro nás tváří, jako kdyby to bylo poloviční vlastnictví. Takže jsme do toho dali vysokou investici, aby vydržela po celou dobu nájmu,“ zdůvodnil Lain rozsah úprav. Renovovaná žižkovská věž by se měla stát cílem nejenom turistů, ale například i účastníků předvánočních večírků nebo módních přehlídek, pro které jsou na věži prostory.

Pracovat v 60 a 90 metrech nad úrovní terénu bylo pro stavaře velmi neobvyklé, mimořádným podmínkám se museli přizpůsobit také architekti. „Změnili jsme půdorysně téměř všechno ve všech kabinách. Snahou bylo otevřít výhled diváka. Když vstoupí do toho prostoru, aby měl výhled 360 stupňů dokola, aby se ztratila jakási labyrintnost nebo utaženost prostoru, jaká tu byla předtím,“ shrnul cíl rekonstrukce vyhlídkové plošiny architekt Adam Jirkal. Zdůraznil ovšem, že cílem jeho práce nebylo popřít odkaz 80. let, kdy byla věž postavena.

Otevřením zrekonstruované věže práce ještě nekončí. Proměnou má projít také bývalý park pod ní. Vznikne zahradní restaurace – pomyslná předzahrádka restaurace na věži – minigolf nebo dětské hřiště. Kdy bude vše hotovo, závisí podle Romana Laina na penězích. Už koncem letošního roku však proběhne v prostoru pod věží mikulášská párty a také vánoční trhy.

Vydáno pod