Vidoule se líbí developerům, chtějí změnit územní plán a zastavět ji

Praha – Na pražské náhorní plošině Vidoule chce několik developerských společností postavit nové domy. Chtějí proto, aby město změnilo územní plán a z přírodního parku učinilo rezidenční zónu. Záměr kritizují především lidé, kteří žijí v okolí a nechtějí přijít o přírodní ráz krajiny. Odpovědný radní hlavního města záměru není příliš nakloněn – ovšem to, že se návrh na jeho stůl dostal, ukázalo, že změna má podporu radnice Prahy 5.

Jak by měla vypadat Vidoule v blízké budoucnosti? „Naším cílem je tu lokalitu jednoznačně zkultivovat a vybudovat tam jednak veřejně přístupný velký park a rodinné domy s velkými zahradami,“ nastínil mluvčí společnosti Ekospol Milan Jankovský. Spolu s dalšími developery sice chce stavět, ale brání mu v tom územní plán. Jeho změna však není vyloučena. Z části parku Košíře-Motol se tak skutečně může stát rezidenční zóna.

Návrh leží na magistrátu. Tam by se nedostal, kdyby ho předběžně neposvětila radnice Prahy 5, ačkoli mluvčí městské části Ivona Kratochvílová zdůraznila, že si Praha 5 „ponechala právo se změnou nesouhlasit“.

Lidé, kteří žijí v okolí přírodního parku, si jeho urbanizaci nepřejí. „Je to hezké nezastavěné území, takže si myslím, že by byla škoda o něj přijít,“ podotkl předseda Sdružení za krajinu kolem nás František Gemperle. Proti změně územního plánu se ozvala i další občanská sdružení. Ta také kritizovala místní radnici. „Vedení městských částí jde investorům na ruku,“ řekla Zuzana Drhová z občanského sdružení Cibulka.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Radní hlavního města pro územní rozvoj Tomáš Hudeček zřejmě návrh na změnu územního plánu nepodpoří. „Jak jsem se s tím materiálem seznamoval, mně osobně připadá, že zástavba zde vhodná není,“ uvedl.

Místní ale příliš nevěří, že se druhé nejvyšší místo v Praze podaří dlouhodobě nechat zcela bez využití. Mnohem raději než byty by tu ale viděli rekreační zónu pro aktivní odpočinek – jako je to třeba ve Stromovce nebo na Ladronce.