Martin na bílém koni letos nepřijede. Tato pranostika patří mezi ty nespolehlivé

„Svatý Martin přijíždí (nebo přijede) na bílém koni“, to je jedna z nejznámějších pranostik vážících se k 11. listopadu. Souvisí s tím, že právě v této době se poprvé v začínající zimní sezoně tvoří sněhová pokrývka nebo aspoň dorazí významnější sněžení. Jenže i když jde o pranostiku velmi známou, není na ni zrovna spolehnutí. Nový sníh totiž na území České republiky na Martina padá jen v minimu případů.

Asi nejpřesněji se v posledních letech pranostika naplnila v roce 2016, kdy sníh padal a udržel se i v nejnižších polohách včetně Prahy (1 až 2 centimetry) právě i na Martina. Bílý kůň přivezl Martina i v roce 2009, kdy na východě Česka padal sníh už od výšek kolem 400 metrů a na Lysé hoře v Beskydech napadlo dokonce 40 centimetrů nového sněhu.

Pranostice dává na frak i změna klimatu, která posouvá začátek nástupu sněhové pokrývky i prvního sněžení dál do zimy. Průměrné datum prvního sněžení se pohybuje v nížinách většinou mezi 11. a 20. listopadem, v některých oblastech ale až v poslední listopadové dekádě, tedy po 20. listopadu.

A sněhová pokrývka se v průměru začíná tvořit ještě později, tedy po Martinovi, a to nejen v nížinách, ale i ve středních a vyšších polohách. Na Martina nebo před ním je možné počítat s výskytem sněhové pokrývky jen v horských oblastech, zhruba nad 800 až 1000 metrů. V nížinách je to ale až v první polovině prosince.

První sněhová pokrývka
Zdroj: Reprofoto Atlas podnebí Česka/2007

Nicméně i v době celkově se zvyšujících teplot se osněžení občas objeví poměrně brzy na podzim. Například v roce 1995 sněžilo v Liberci už 28. září a o dva dny později se objevily sněhové vločky i na mošnovském letišti u Ostravy. Na pražském ruzyňském a brněnském tuřanském letišti zase padal sníh už 7. října v roce 1994.

První sněžení
Zdroj: Reprofoto Atlas podnebí Česka/2007

A nejdříve se sněhová pokrývka v Brně i v centru Prahy na Karlově vytvořila už 28. října, a to v roce 2012. Tehdy sněžilo na většině Česka a v nížinách i ve středních polohách napadlo rekordní množství sněhu v říjnu. Například v pražských Kbelích naměřili 7 centimetrů, v Chebu 8 centimetrů, v Plzni 6 centimetrů, v Olomouci, Brně a Tuřanech 1 centimetr.

Na druhé straně, v některých letech se prvního sněžení dočkáme až pozdě v prosinci nebo dokonce v lednu, přičemž třeba v loňské zimě bylo sněhu v nížinách obzvláště málo.

Letos je Martin na blátě

Letos je jisté, že Martin na bílém koni nedorazí. Říjnový sníh, který napadl na horách, už díky teplému počasí posledních týdnů roztál, a nový není v dohledu. Počasí v Česku teď ovlivňuje rozsáhlá tlaková výše nad Pobaltím, která se sice přesune nad východní Evropu, nicméně svůj vliv na nás si ponechá. Současně bude pokračovat příliv teplejšího vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry, což znamená pokračování inverzního rázu počasí.

Výhled na týden
Zdroj: ČT24

Na horách bude převážně slunečno, a hlavně přes den teplo, maxima tam můžou šplhat i k 10 °C, v nížinách ale čekejme počasí s mlhami nebo nízkou oblačností, tedy bez slunečních paprsků, a také s nižšími teplotami – nejvyšší denní teploty většinou budou mezi 3 a 9 °C. Noci se ale díky mrakům vesměs obejdou bez mrazu. Zatím to vypadá, že ani příští týden se sněhových vloček nedočkáme, a to jak v nížinách, tak ani na horách.