Jak to bylo s mankem? Soud má rozhodnout, jestli se přerovský zastupitel dopustil sexuálního nátlaku

Kauza údajného sexuálního nátlaku přerovského politika Marka Dostála je zpět u okresního soudu. Případ mu vrátil v neveřejném projednání krajský soud, nevypořádal se totiž se všemi okolnostmi. Okresní soud Dostála již dvakrát prohlásil za vinného a uložil mu podmíněný trest, do případu však loni zasáhl na základě dovolání obžalovaného Nejvyšší soud a kauzu vrátil na počátek. Podle obžaloby bývalý radní Dostál zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Dostál vinu po celou dobu procesu odmítá.

Okresní soud naposledy potrestal Dostála ročním trestem se zkušebním odkladem na dva roky loni v listopadu. Muž se však na místě odvolal, a případ proto znovu putoval na krajský soud. Ten nedávno rozhodl v neveřejném projednání o zrušení rozsudku a vrácení případu.

„Případ je již zpět na okresním soudu. V odůvodnění stojí, že rozsudek okresního soudu trpí vadami pro neúplnost skutkových zjištění týkajících se přezkoumávané části rozsudku. Soud se dostatečně nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí,“ řekla v úterý pracovnice krajského soudu.

O vrácení případu je již informován Dostálův obhájce Petr Vavřík. „V pondělí nám bylo doručeno usnesení soudu druhého stupně. Je to vráceno k novému projednání a rozhodnutí,“ řekl v úterý obhájce. „Určitě je to dobré, ale stále je to průběžné a zatím nelze odhadovat konec.“

Dostál měl na servírku tlačit kvůli manku v tržbě, říká žalobce

Podle obžaloby Dostál využil v listopadu 2017 špatnou finanční situaci ženy, kterou ve svém podniku zaměstnával jako servírku. Ke styku ji údajně přiměl v okamžiku, kdy přišel na schodek v tržbě. Dostál vinu po celou dobu popírá a tvrdí, že jde z její strany o akt msty kvůli zpronevěře peněz. Byť byla žena za tento čin již obžalována, podle soudce okresního soudu Jana Rektora to na případu nic nemění, neboť u ní znalci nezjistili pomstychtivou ani zištnou motivaci.

Dostál byl za stejný čin již odsouzen pravomocně, uspěl však loni v květnu s dovoláním u Nejvyššího soudu. V dovolání obhajoba brojila především proti tomu, že poškozená nebyla kvůli svému psychickému stavu vyslechnuta u hlavního líčení, a Dostál se tak nemohl konfrontovat s její výpovědí. Po vrácení případu výslech okresní soud doplnil, Dostál se s poškozenou konfrontoval na dálku. Žena vypovídala v Přerově a Dostál na soudu v Kroměříži.

Obžalovaný byl po posledních komunálních volbách zvolen přerovským radním. Poté co vyšla kauza najevo, na funkci rezignoval. Následně vystoupil i z ODS, mandát přerovského zastupitele si však ponechal.