Přesunem ambasády do Jeruzaléma se staneme nedůvěryhodnými, domnívá se europoslankyně Konečná

Otázky Václava Moravce k české zahraniční politice (zdroj: ČT24)

Česko by mělo přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, myslí si poradce Andreje Babiše pro zahraniční politiku Cyril Svoboda a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vítají i vstřícnou politiku vůči Izraeli a v tomto ohledu se jim líbí postoj prezidenta Miloše Zemana. Naopak proti jejich názoru se ostře postavila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Všichni tři v pořadu Otázky Václava Moravce vyzdvihli existenci a nepřerušené fungování české ambasády v syrském Damašku, což Česku umožňuje hrát v budoucnu roli prostředníka v tamním konfliktu.

Bývalý ministr zahraničí a expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který v současnosti působí jako poradce premiéra v demisi Andreje Babiše, vnímá postoj prezidenta republiky vůči Izraeli pozitivně. „Prezident republiky řekl: první krok – do Jeruzaléma se přesune honorární konzulát, druhý krok – přesunou se tam agentury jako je například Czech Invest. Potom řekl je třetí fáze – příští rok v Jeruzalémě,“ citoval Svoboda prezidentova slova z 25. dubna letošního roku.

Ovšem podle Svobody je škoda, že prezident neřekl, co se od něj očekávalo, „zda se tam přenese, nebo nepřenese zastupitelský úřad“.

Zahradil zdůraznil tradici silného proizraelského akcentu v české zahraniční politice už od jejího vzniku. „Rozhodně je výrazně silnější, než je evropský průměr,“ dodal Zahradil. Cyril Svoboda navíc připomněl, že už Tomáš Garrigue Masaryk navštívil některá dříve palestinská území.

Svoboda i Zahradil se shodli, že přesun ambasády do Jeruzaléma je mimořádně silné diplomatické gesto. „Následováním tradiční politiky nikoho nepřekvapíme. Podle mě jen zvýšíme naši autoritu jako stabilního partnera, když zůstaneme konzistentní,“ konstatoval Svoboda.

Europoslankyni Kateřině Konečné se naopak přesun nezamlouvá a podle ní by vedl jen k destabilizaci situace. Zdůraznila, že podle ní se Česko přestěhováním zastupitelského úřadu do Jeruzaléma stane nedůvěryhodné pro druhou stranu konfliktu – pro Palestince.

„Pokud bychom chtěli říct, že nám jde o stabilizaci regionu, tak toho nedosáhneme tím, že přesuneme ambasádu. Čímž si jednu stranu jenom naštveme. My nejsme schopní být hybatelem v regionu a nejednáme s chladnou hlavou, ale důsledky si poneseme jenom my,“ myslí si Konečná. 

Český zastupitelský úřad v Damašku může ještě sehrát i větší úlohu

Všichni tři hosté pořadu se shodli na důležitém významu českého velvyslanectví v Damašku. Své diplomaty totiž odsud Spojené státy stáhly už v roce 2012. Od té doby využívají českých konzulárních služeb v Sýrii. Česko je i jediným státem Evropské unie, který tu ponechal svůj zastupitelský úřad.

Úloha ambasády v Damašku může být mnohem větší. „Já bych Českou republiku v tomto směru nepodceňoval,“ uvedl Zahradil. Spolu se Svobodou i Konečnou si myslí, že může ještě sehrát diplomatickou úlohu ve vyjednávání míru v Sýrii.