Facebook v Indii nepochodil – připojení zdarma nabízet nesmí

Služba americké společnosti Facebook, která umožňuje lidem s nízkými příjmy bezplatné připojení k omezené verzi její sociální sítě a některým internetovým službám, dostala od indických úřadů v podstatě stopku. Za program Free Basics, jež je součástí plánu firmy na expanzi internetového připojení v rozvojových zemích, hodně bojuje ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. Podle kritiků ale program upřednostňuje jedny internetové služby před dalšími.

Na Free Basics spolupracuje Facebook společně s mobilními operátory v desítkách rozvíjejících se zemí. Služba poskytuje bezplatné připojení k základní verzi Facebooku a některým dalším internetovým stránkám, včetně těch, které poskytují základní informace jako předpověď počasí, zdravotní osvětu a nabídku pracovních míst.

V některých zemích, zvláště v Indii, však vyvolal vášnivé debaty, protože podle kritiků program fakticky směruje uživatele k Facebooku a jeho partnerům a pro další internetové služby je těžší získat vlastní uživatele.

Indický regulační úřad rozhodl, že poskytovatelé telekomunikačních služeb nesmějí účtovat rozdílené nebo „diskriminační“ sazby za poskytování různých druhů internetového obsahu. Rozhodnutí tak v podstatě zakazuje programy jako Free Basics, které umožňují stahování vybraných dat zdarma.

Regulační úřad varoval, že takové služby zvyšují riziko, že znalosti a rozhled uživatelů budou utvářené pouze na základě informací poskytnutých těmito vybranými nabídkami. Rozhodnutí regulátora také vycházelo z principů internetové neutrality, podle kterých by poskytovatelé připojení k internetu měli přistupovat ke všem internetovým stránkám a aplikacím stejně.

Zuckerberg: Přístup k internetu by měl mít každý

Facebook uvedl, že ho rozhodnutí zklamalo, ale bude pokračovat ve svém úsilí, jehož cílem je zlepšit přístup k internetu.

Rozhodnutím v Indii jsme zklamaní, ale chci osobně říci, že jsme odhodlání pokračovat v naší práci na prolomení bariér pro připojení nejen v Indii, ale po celém světě. Internet.org má mnoho iniciativ, a budeme i nadále pracovat do doby, dokud nebude mít přístup k internetu každý.
Mark Zuckerberg

Facebook má v Indii kolem 130 milionů uživatelů. Stejně jako další americké internetové společnosti vidí obrovské příležitosti k expanzi v zemi, kde je bez připojení k internetu podle odhadů kolem jedné miliardy obyvatel. 

Vydáno pod