Čína zahájila kampaň proti západním médiím

Peking - Čína obviňuje západní média ze zaujatého zpravodajství o březnových nepokojích v Tibetu. Právě toto zpravodajství podle čínských médií vyvolalo vlnu protestů, které doprovázejí cestu olympijské pochodně, uvedla dnes agentura DPA. Západní novináři působící v Číně také dostávají výhružné telefonáty a e-maily, v nichž jsou napadáni pro své údajně lživé zprávy o událostech v zemi.

Vyhrožování kletbou z nebes 

Podle agentury AP začaly výhružné dopisy přicházet před dvěma týdny a jejich adresáty byli převážně reportéři americké televizní stanice CNN. V současnosti se však kampaň rozšířila i na další média, když se na internetu objevily kontaktní informace většiny západních novinářů působících v Pekingu.

V dopisech a e-mailech se objevily hrozby „kletbou z nebes“, v několika případech také bylo novinářům vyhrožováno zabitím. Autoři dopisů se podepisují jako „obyčejní Číňané“, podle DPA však velkou část výhružek zřejmě zasílají členové vládních propagandistických oddělení. Zahraniční reportéři už si na výhružné dopisy stěžovali u čínských bezpečnostních úřadů.


Cenzura protičínských demonstrací

Peking rovněž důsledně cenzuruje vysílání zahraničních televizí o událostech doprovázejících cestu olympijské pochodně. U přímých přenosů z Paříže vypadl zvuk i obraz CNN i evropské stanice Eurosport v okamžiku, kdy demonstranti narušili štafetu. Čínští diváci tak neměli možnost vidět „nevhodné záběry“ s protičínskými a protibetskými demonstranty, kteří se snažili uhasit či ukrást pochodeň.