ČT začne hledat nejoblíbenějšího herce a herečku českého filmu

Praha - Po největší osobnosti české historie a králi a královně tanečního parketu bude Česká televize hledat společně se svými diváky i nejoblíbenějšího herce a herečku české filmové historie. Úvodní díl pořadu Hvězda mého srdce odvysílá Česká televize tuto sobotu ve 20:00 na ČT1.

Jméno vítěze či vítězky se lidé dozvědí o zhruba dva měsíce později během velkého finále v sobotu 21. června, vyplývá z informací České televize. Stane se tak 110 let a dva dny poté, co architekt Jan Kříženecký poprvé promítal na pražské Výstavě architektury a inženýrství v pavilónu nazvaném Český kinematograf první snímky, které natočil. Právě toto výročí chce ČT pořadem připomenout.

V úvodním sobotním díle ČT prostřednictvím sestřihů připomene oblíbené filmové hvězdy a nesmrtelné filmové scénky, které vešly do historie. „Připomeneme filmy nejdelší, nejkratší, opravdové filmové kuriozity, ale také tvůrce filmové hudby, režisérské osobnosti a specifické zajímavosti ze světa českého filmu,“ uvedla ČT.

Po prvním díle nabídne ČT po osm týdnů od 20. dubna do 8. června vždy v neděli po 21:00 na ČT1 osm dílů věnovaných osmi dekádám českého filmu, počínaje léty 1928 až 1938. „Během této doby připomeneme divákům nejzásadnější momenty filmové historie a nejpopulárnější herce a herečky jednotlivých desetiletí českého filmu prostřednictvím originálních dvacetiminutových dokumentů,“ sdělila ČT.

V dokumentech ukáže ČT v sestřizích nejen ty podle ní nejzásadnější filmové ukázky každé dekády, ale ke slovu se dostanou také známé osobnosti, které budou divákům dávat své osobní tipy. V prvním retrospektivním díle zejména o 30. letech se tak představí výtvarník Adolf Born, muzikant Michal Pavlíček, režisér Karel Smyzcek či filmový historik Pavel Taussig. Divákům se vyznají, kdo z nich obdivuje například Adinu Mandlovou, Natašu Golovou, Antonii Nedošínskou, Hanu Vítovou, Jiřinu Šejbalovou či herce Hugo Hasse, Raula Schránila, Rudolfa Deyla st. a Ference Futuristu.

Během těchto osmi týdnů pak budou moci diváci posílat své hlasy prostřednictvím internetových stránek projektu a kuponů v časopisech TV magazín a ČT+. V devátém dokumentu, vysílaném v neděli 15. června po 21:00 na ČT1, pak televize odhalí v abecedním pořadí 10 hereček a 10 herců, kteří do té doby získají největší počet hlasů. Od tohoto okamžiku pak dále budou diváci moci hlasovat již pouze prostřednictvím SMS. Toto hlasování bude ukončeno až v průběhu velkého finále 21. června večer.

Vydáno pod