Deutsche Telekom prý měl i údaje o bankovních kontech novinářů

Berlín - Německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom, jímž otřásá skandál kvůli sledování telefonátů členů vlastní dozorčí rady a novinářů, měl pravděpodobně přehled také o bankovních kontech sledovaných. Informuje o tom dnes deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na bonnské státní zastupitelství. Podle dnešního vydání listu Financial Times Deutschland (FTD) si firma na získávání chráněných údajů najala bývalé agenty východoněmecké státní policie Stasi.

Na základě údajů mobilního operátora T-Mobile, jenž je dceřinou společností Deutsche Telekom, měli detektivové údajně přehled o momentálním místě pobytu novinářů i členů dozorčí rady a zajímali se i o jejich bankovní data. Bonnský vrchní státní zástupce Fred Apostel dnes potvrdil, že existují příslušné výpovědi „jednoho jednatele“ jisté společnosti, týkající se bankovních dat.

Už v roce 2000 prý spolupracovníci berlínské detektivní kanceláře Desa Investigation & Risk Protection sledovali skrytou kamerou redakční kancelář tehdejšího hlavního reportéra FTD Tassa Enzweilera, v roce 2005 se zajímali zase o reportéra ekonomického magazínu Capital.

Zmíněnou kancelář přitom podle FTD řídí dva bývalí špioni Stasi, kteří za komunismu v NDR pracovali v hlavním oddělení II ministerstva pro státní bezpečnost. Oddělení mělo mimo jiné na starosti hlídání zahraničních ambasád nebo západních novinářů akreditovaných v NDR.

V celém případu zůstává i mnoho nezodpovězených otázek. Není například jasné, zda ilegální metody byly obsaženy už v zadání od vedení koncernu, nebo šlo o metody zvolené samotnými detektivy. Rovněž se neví, zda se získávání citlivých údajů omezilo pouze na období let 2000 a 2005/2006, jak se dosud uvádělo, nebo zda se dělo nepřetržitě celé roky.

Dosud bylo zahájeno vyšetřování vůči osmi osobám včetně Rickeho a někdejšího šéfa dozorčí rady koncernu Klause Zumwinkela, jenž je známý i z nedávné daňové aféry.

Vydáno pod