O návštěvě papeže v ČR informují webové stránky

Praha - Při příležitosti plánované návštěvy duchovního vůdce katolické církve Benedikta XVI. Byly dnes oficiálně představeny internetové stránky navstevapapeze.cz, které informují o podrobnostech papežovy cesty do ČR, místech, kam papež zavítá i doprovodných materiálech spojených s organizací návštěvy. Server byl představen na tiskové konferenci v Praze. Papež Benedikt XVI. přijede do Česka zřejmě ve dnech 26. až 28. září. Termín Vatikán zatím oficiálně nepotvrdil. Čeští a moravští biskupové již minulou neděli zahájili s věřícími duchovní přípravu.

Web také představuje osobnost Benedikta XVI. a nahlíží i na dosavadní papežské návštěvy v České republice. Jeho předchůdce Jan Pavel II. zavítal do ČR třikrát, naposledy v roce 1997. Zájemci o webové stránky mají možnost se přihlásit i k odběru novinek, které jim budou zasílány e-mailem. Web představuje i nové logo papežské návštěvy - „Láska Kristova je naší silou“.

„Stránky by měly sloužit všem, kdo se o návštěvu papeže zajímají a postupně budeme doplňovat informace pro ty, kdo se budou chtít některého z veřejných setkání s papežem osobně zúčastnit nebo je sledovat v přímém přenosu,“ řekla Irena Sargánková, tisková mluvčí České biskupské konference, která stránky provozuje ve spolupráci s přípravným týmem.

Tuto neděli se v katolických kostelích uskuteční sbírka na zajištění papežské návštěvy. Dnes o papežově příjezdu jednal na Pražském hradě prezident Václav Klaus s biskupy, které pozval na oběd. Závěry schůzky budou prezentovány papežovi. Konečné rozhodnutí o datu bude na Vatikánu a musí být v souladu také s programem prezidenta Klause a být dohodnuto s Českou biskupskou konferencí. Klaus by měl Vatikán navštívit koncem května.