Senát se nebrání zrušení koncesionářských poplatků

Praha - Senát navzdory nesouhlasu České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a levicových zákonodárců neodmítl návrh na zrušení koncesionářských poplatků. Podle tohoto návrhu, který předložil senátor ODS Richard Svoboda, by obě veřejnoprávní média měla místo poplatků dostávat část výnosu daně z přidané hodnoty, což by ušetřilo náklady spojené s výběrem poplatků. Senát dnes předlohu podpořil v prvním čtení, před dalším schvalováním ji projednají výbory horní komory.

„Současný systém je zbytečně nákladný, neefektivní, sociálně necitlivý a přežitý,“ prohlásil předkladatel Svoboda. Cílem předlohy podle něj není změnit současnou rovnováhu na mediálním trhu ani zasahovat do nezávislosti veřejnoprávních médií.

Právě ohrožením této nezávislosti argumentovali představitelé ČT i ČRo, když se postavili proti navrhované změně financování. Generální ředitel rozhlasu Václav Kasík již dříve návrh označil za úplné popření veřejnoprávnosti Českého rozhlasu. Podobně generální ředitel ČT Jiří Janeček na dubnovém zasedání Rady ČT uvedl, že poplatek je považován za nejvýznamnější institut garantující nezávislost veřejnoprávních médií. K jejich iniciativě se připojila i komunistická senátorka Marta Bayerová, která neúspěšně navrhovala normu zamítnout, stejně jako sociální demokraté.

Senátor Richard Svoboda pro ČT:

„Pro veřejnoprávní média jako taková by to nebyla žádná změna, jedná se pouze o nový způsob výběru. Byly by zrušeny poplatky v současné podobě a těch bezmála 8 miliard, které se vybere velmi neproduktivně a nákladně tímto způsobem, by bylo nahrazeno tím, že by se média veřejné služby financovala ze státního rozpočtu, a sice z podílu na dani z přidané hodnoty.“

Svoboda uvedl, že zrušení koncesionářských poplatků by ročně ušetřilo každé domácnosti 2 160 korun. ČT a ČRo by podle něj na výběru poplatků uspořily zhruba 250 milionů korun ročně, Český rozhlas pak 180 milionů korun. Televize by pak podle předlohy měla dostávat ročně 5,8 miliardy korun, rozhlas dvě miliardy korun za rok. Jsou to podle tvůrců novely částky, které odpovídají současnému příjmu obou médií z poplatků. Peníze z daní by měly ČT i ČRo dostávat v měsíčních splátkách.