Řidiči si ladí Zelenou vlnu už 35 let

Praha - Už třicet pět let se k posluchačům Českého a Československého rozhlasu dostávají pravidelné informace z dopravy - Zelená vlna. Původně oblastní vysílání se postupem času stalo jednou z hlavních součástí programu většiny rozhlasových stanic. Vznik dopravního zpravodajství ovlivnily především počátek výroby legendární Škody 1000 MB a pravidelné spartakiády. Provoz na československých silnicích postupně houstnul a potřeba dopravních zpráv rostla.

Rozhlas informoval o nehodách a dával rady, jak poskytnout první pomoc nebo si opravit auto. U prvního vysílání přivítal posluchače Československého rozhlasu Leo Kustoš. „Když jsme to potřebovali popohnat, pustili jsme rychlou muziku, když zpomalit, tak pomalou,“ zavzpomínal Kustoš.

Rozhlas vysílal dopravní informace původně jen v pátek a v neděli na krátkých vlnách. „Rádia v autech tehdy neměla příjem velmi krátkých vln, tak si lidé brali transistorová rádia s sebou a v každém autě jeden byl,“ připomněl Kustoš.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Dopravní informace se brzy staly hitem a od roku 1976 se vysílají denně. Po revoluci se staly součástí vysílání mnoha komerčních rozhlasových i televizních stanic. „Spolupracujeme se státem, ČHMÚ, autokluby, máme samozřejmě zpravodaje Zelené vlny, kteří nám telefonují to, co vidí,“ uvedl vedoucí dopravního vysílání Českého rozhlasu Jan Říha.