Erotika, ticho, pohyb i jídlo. Ostravská galerie připomíná důvody k radosti

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) připravila výstavu věnovanou radosti. Z klidu a samoty, rodinného štěstí, dobrého jídla i milostné rozkoše. Koncept výstavy vznikl už před dvěma lety jako reakce na tíživé období pandemie.

Autor výstavy Jaroslav Michna si přeje, aby návštěvníci instalaci vnímali jako odlehčenou vizuální mozaiku přinášející radost. „Je to můj subjektivní kurátorský otisk toho, co můžu vnímat jako radost. Vycházel jsem pouze ze sbírek GVUO, takže se zde potkáváme vlastně s uměním konce 19. století vedle moderny, postmoderny až k současnosti,“ upřesnil.

Jednotlivé oblasti radosti dokládají díla více než třicítky tuzemských i zahraničních autorů. Zastoupena je malba, kresba, grafika i socha. Z čeho „se radují“, pomůžou divákům rozeznat piktogramy na zdi.

„Výstava je rozdělena do osmi mikrotémat. Je tu oddíl děti nebo jídlo, následuje koupání, ticho, světlo, pohyb a na začátku vidíme vášeň či erotickou touhu,“ vyjmenovává Michna. Milenecký vztah je ztvárněn vážně i nevážně. Patří k němu vášeň, touha, ale i posedlost nebo podivnost.

Běžci stíhají jeptišky

Radost může vzbudit, ukazují díla, i třeba jednoduchá snídaně za svitu slunce nebo jídlo snězené na zahradě za přítomnosti nejbližších. „V sekci jídlo nalezneme také významný obraz Piják od Emila Filly, který je doplněn asambláží od Karla Adamuse s názvem Smích, je to takový účet v hospodě,“ doplnil Michna.

„Pokusil jsem se vytvořit instalační hříčky tak, aby spolu jednotlivá díla ve výstavě komunikovala,“ upozorňuje. V oddílu o radosti z pohybu se například zdá, že běžící muži na obraze Jiřího Načeradského stíhají prchající jeptišky z fotografie Jindřicha Štreita.

Radost mohou návštěvníci v GVUO zažívat do 6. března.

Galerie GVUO vystavuje radost (zdroj: ČT24)