Anglický Liverpool přišel o status památky UNESCO. Je teprve třetí v historii

Anglické město Liverpool bylo vymazáno ze seznamu Světového dědictví UNESCO. Stalo se tak především kvůli jeho novým výstavbám na nábřeží. V minulosti organizace varovala před ohrožením památek také v historickém centru Prahy.

Rozhodnutí bylo učiněno během tajného hlasování výboru UNESCO v Číně.

Organizace již dříve město varovala, že výstavby, mezi nimiž je i nový stadion fotbalového Evertonu a projekt Liverpool Waters, vedly k „nenávratné ztrátě charakteristických rysů“.

Starostka Liverpoolu Joanne Andersonová rozhodnutí označila za nepochopitelné. Téměř třicet osobností z oblasti politiky, fotbalu a akademické sféry podepsalo dopis, v nimž žádalo UNESCO o neodebrání statusu. Upozorňovalo především na to, že nový stadion za 500 milionů liber, vystavěný v jedné z nejchudších oblastí města, přivede „miliony lidí na nábřeží řeky Mersey“, kteří se tam poučí o námořnické historii města a celé Británie.

Liverpool je nyní třetím místem, které ztratilo svůj status památky světového dědictví. Dalšími místy byly ománské Útočiště přímorožce arabského v roce 2007 a drážďanské Labské údolí v roce 2009.

Liverpool tento vysoce žádoucí titul získal v roce 2004 díky svému historickému a architektonickému významu a připojil se tak na seznam k světoznámým památkám jako je Tádž Mahal, egyptské pyramidy či Canterburská katedrála. Liverpool byl během dob britského impéria významným střediskem obchodu a hrál významnou roli v rozvoji celé říše.

Praha je také v ohrožení, varovalo UNESCO

Před zařazením na seznam památek, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku, varovalo UNESCO i české hlavní město v roce 2019. 

Komisařům vadily plánované výškové stavby i chystaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Z nedostatečné péče o historické dědictví viní UNESCO český stát i Prahu. Magistrát ale vyřazení ze seznamu nepovažoval za reálné riziko.