Zemřela Cicely Tysonová, první černošská herečka s Oscarem za celoživotní dílo

Ve čtvrtek zemřela americká herečka Cicely Tysonová, bylo jí 96 let. Jako první černoška obdržela čestného Oscara za celoživotní dílo. Její přínos pro afroamerickou menšinu ocenili Barack Obama nebo Oprah Winfreyová.

Tysonová se nejprve živila jako modelka a malými rolemi u filmu, větší herecké příležitosti před kamerou začaly černošky dostávat až v sedmdesátých letech. Hned za jednu z prvních byla nominována – poprvé a naposled – na hereckého Oscara. Akademiky zaujala výkonem ve filmu Sounder o muži, který je uvězněn za krádež jídla pro svou rodinu. 

S velkým ohlasem se setkal o pár let později především televizní film Autobiografie slečny Jane Pittmanové založený na vzpomínkách stodesetileté otrokyně. Dalším snímkem s tématem otroctví, kde se objevila, byl třeba i Černobílý svět (2011).

Podle serveru BBC Tysonová odmítla ztvárňovat role černých žen stereotypně, ale chtěla je hrát jako silné, pozitivní a realistické postavy.

Cicely Tysonová a Martin Luther King starší (1977)
Zdroj: AP/ČTK

„Byla jednou z mála oceněných hereček, jejichž práce na obrazovce byla překonána pouze tím, čeho dokázala dosáhnout. Na rozdíl do jiných měla srdce a za 96 let zanechala na světě stopu, kterou málokdo vyrovnává,“ napsal v reakci na smrt Cicely Tysonové bývalý americký prezident Barack Obama. V roce 2016 herečce udělil medaili svobody.

Ocenění hereččina přínosu přidal i prezident Bill Clinton. „Ztvárnila složité postavy s důstojností a celým srdcem, lidskostí a hloubkou, vždy upřímná sama k sobě,“ prohlásil. Moderátorka Oprah Winfreyová uvedla, že Tysonová „využila svou kariéru k oslavě lidskosti černošského obyvatelstva“.

Tento týden shodou okolností vyšly v Americe Tysonové memoáry s názvem As I Am (Jaká jsem).