Jihokorejci se od Muchy přiučují „designu“

Události: V Soulu vystavují Muchovy plakáty z Lendlovy sbírky (zdroj: ČT24)

Díla českého secesního malíře slaví úspěch v Jižní Koreji. Nová galerie My Art Museum v jihokorejském hlavním městě zahájila svůj provoz rozsáhlou výstavou věnovanou Alfonsi Muchovi. Pomohl český velvyslanec v Soulu i Česká centra. Vystavená díla pocházejí ze soukromé sbírky Ivana Lendla.

Českým návštěvníkům představil někdejší tenista Muchovy plakáty ze své sbírky v roce 2013 a výstava v Obecním domě patřila k nejnavštěvovanějším nejen v daném roce, ale i české výstavní historii.

V korejské galerii My Art Museum je k vidění přes dvě stě třicet plakátů, rytin, kreseb, olejomaleb a dalších prací, jež postihují Muchovu celoživotní tvorbu. Zahrnuty jsou jeho slavné plakáty pro francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou, reklamní tvorba i dekorativní malby jako Čtyři roční období a nechybí ani vlastenecká díla, která secesní malíř namaloval po návratu domů.  

Před Muchovými díly tráví Korejci na výstavě dlouhé minuty. V duchu oblíbeného východního přísloví: Smyslem umění není to, co je na obraze, ale co je za ním.

Výstava Muchových plakátů v My Art Museu
Zdroj: ČT24

„Přicházejí sem mnozí studenti vysokých uměleckých škol a lidé zabývající se malířstvím. Studují a obdivují Muchovy detaily, protože si myslí, že tato díla, která vznikla před více než sto lety, jsou i z dnešního pohledu nesmírně ‚designová‘ a z jejich stylu se dá mnohému přiučit,“ nepochybuje kurátorka Eunsoo Oh.

Mucha a manga

Český secesní malíř má s Jižní Koreou společného mnohem víc, než by se mohlo zdát. Alfons Mucha totiž svým uměním ovlivnil celé generace korejských komiksových tvůrců. Odkazy na něj lze nalézt v japonském stylu manga. 

„Od mala jsem měla velice ráda fantasy komiksy a romány, a když ten svět maluji, jsem v jeho hledání ovlivněna Muchovými díly více než jakýmikoliv jinými,“ přiznává například výtvarnice Ko Ja-song. „Muchovy dekorativní prvky umí dát objektům rámec, který je nenechá neuspořádané, ale spojí je v jeden celek,“ upřesnila, co na práci českého malíře obdivuje. 

„Svému“ Muchovi rozumí nejen Korejci, s úspěchem se setkalo i představení jeho cyklu Slovanská epopej před třemi lety v Tokiu. Prohlédnout si monumentální výjevy přišel dokonce i japonský císařský pár. O velkorozměrná plátna tehdy projevila zájem mimo jiné také Jižní Korea, kvůli nedostatku času na přípravu ale nakonec k zapůjčení nedošlo. 

Muchovy plakáty si ale Korejci mohou prohlížet až do 1. břena. Přestože konkurence je v  mnohamilionovém Soulu obrovská, výstava je denně plná.