Film Amnestie pouští trailer. K vězeňské vzpouře se přidali i Depeche Mode

Trailer: Amnestie (zdroj: ČT24)

Největší vězeňská vzpoura v dějinách Československa posloužila jako kulisa pro koprodukční česko-slovenský vztahový thriller. Snímek Amnestie vstoupí do českých kin 14. listopadu jako příspěvek k třicátému výročí sametové revoluce. Filmový příběh podbarvuje hudba Depeche Mode, kapely, která pro mladou generaci přelomových let mnoho znamenala, a skladba To Have And To Hold zní i v traileru, jímž se Amnestie před uvedením do kin představuje.

Získat souhlas „Depešáků“ s použitím jejich hudby bylo podle producentů překvapivě snadné. Přikývli prý bez velkého rozmýšlení. „Myslím, že tak reagovali právě proto, že jsme jim poslali podrobné materiály a vysvětlili, že jde o film, v němž se láme historie východního bloku. Jsem přesvědčený, že je zaujalo téma filmu a Československo. Amnestie je první československý film s jejich muzikou,“ podotýká producent Peter Veverka. 

K dramatické posametové době plné změn se vztahuje i píseň Karla Kryla Pasážová revolta. Pro film ji v nové aranži nazpívali David Koller, Richard Müller a Viki Olejárová.

Klip: Koller, Müller a Olejárová zpívají Pasážovou revoltu (zdroj: Azyl Productions)

Fiktivní filmový příběh vychází ze skutečných událostí, které spustila v zimě 1990 rozsáhlá amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Havlem. Řady těžkých zločinců v Leopoldově se ovšem nedotkla, ti se rozhodli vyhlásit protestní hladovku a následně věznici na mnoho dní obsadili. Vzpouru ukončil až po téměř dvou týdnech zásah policie a armády.

Natáčelo se i v Leopoldově

Příběh o manipulaci, emocích a společenských změnách je druhým celovečerním filmem slovenského režiséra Jonáše Karáska. V roce 2013 se představil debutem Kandidát, i jeho tématem byla manipulace a moc, a to v politickém prostředí. 

Scénář k Amnestii napsali Maroš Hečko a Marek Janičík. Tvůrci nechtěli jen rekonstruovat vězeňskou vzpouru. Zamýšleli zachytit i přelomovou dobu konce komunismu a nových, často divokých začátků, kdy se měnily pozice bývalých prominentů, disidentů a vězňů.

Amnestie (2019, režie: Jonáš Karásek)
Zdroj: Azyl Production

Příběhy tří párů, jejichž životy se navzájem prolínají na pozadí zlomových společenských změn, se z části natáčely přímo ve věznicích v Leopoldově a v Mladé Boleslavi. Herecké obsazení je česko-slovenské. Do vzpoury se na plátně zapojí Aňa Geislerová, Juraj Bača, Natalia Germani, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Norbert Lichý nebo Marek Vašut.